Berlinmuren – kommunismens råa ansikte

Berlinmuren – kommunismens råa ansikte

Fredagen den 13 augusti 2021 var det 60 år sedan Berlinmuren började uppföras. Det var Erich Honecker som organiserade det hela och muren byggdes snabbt. Den nästan 16 mil långa muren låste in människor i Västberlin – och stängde östtyskarna ute från friheten i Väst. 

Annons

Muren blev lyckligtvis bara 28 år – den öppnades den 9 november 1989. Men hundratals människor hann mördas av kommunisterna under flyktförsök från det kommunistiska förtrycket i östblocket.

Det kommunistiska Östtyskland – DDR (Deutsche Demokratische Republik) – förklarade uppförandet med att man ville bygga en ”antifascistisk skyddsvall”. Egentligen handlade det om att stänga dörren till det fria Europa, eftersom allt fler tyskar i arbetsför ålder flydde västerut ända sedan krigsslutet och den sovjetiska ockupationen av östra Tyskland. Åren 1949-61 flydde 2,7 miljoner östtyskar till Västtyskland.

I början av augusti 1961 fattade det Socialistiska Enhetspartiet (SED) beslutet att muren skulle byggas. Det var politbyråmedlemmen och sekreteraren i nationella försvarsrådet Erik Honecker som fick uppgiften att organisera bygget. Honecker blev tio år senare DDR:s ledare.

Tidigt på morgonen den 13 augusti drog man taggtråd runt hela Västberlin och några dagar senare började den egentliga muren uppföras. På den östtyska sidan revs sedan ett stort antal hus för att skapa en minerad och hårt bevakad buffertzon mellan de två delarna av den gamla tyska huvudstaden. Ändå lyckades runt 5.000 människor – varav 574 gränsvakter – fly till Väst under åren efter 1961.

Men många var mindre lyckosamma. Enligt dagens reviderade uppgifter dödade de östtyska kommunisterna drygt 200 flyktingar, när de försökte ta sig till friheten. Så sent som våren 1989 – bara ett drygt halvår före murens fall – dödades flyende östtyskar av DDR:s gränsvakter.

Detta väckte alltmer uppståndelse även i Öst, i all synnerhet sedan Gorbatjovs politiska upptining hade slagit igenom i Sovjetunionen. Från april 1989 fick de östtyska gränsvakterna order om att inte längre använda skjutvapen vid flyktförsökt.

Berlinmuren föll till slut efter den ökande flykten av framför allt unga östtyskar via Ungern, Polen och Tjeckoslovakien. Från sommaren 1989 släppte ungrarna i regel igenom dem som ville över till Österrike.

Annons

I november 1989 var trycket på DDR-regimen att tillåta medborgarna att resa till Västeuropa så starkt, att man beslöt att det skulle bli tillåtet att ansöka om privata utresor. Genom ett missförstånd från den kommunistiska ledningen öppnades dock Berlinmuren med omedelbar verkan den 9 november och folk kunde börja strömma fritt över till Västberlin.

Den 3 oktober 1990 återförenades de båda tyska staterna och Berlin blev åter huvudstad i Förbundsrepubliken Tyskland. Idag är det mesta av muren riven, men på sina håll – som vid Bernauer Strasse – finns stora delar kvar som museum för att visa hur kommunismens råa betongansikte ser ut.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!