Om du vill fred, förbered dig för krig!

Om du vill fred, förbered dig för krig!

Jag läste en krönika av Josefin Utas häromdagen som grep tag om mig. Josefin reflekterade över Sverige och dess försvar och alla människor genom tiderna som har kämpat för vårt land och varit beredda att dö för Sverige. Ett land vars tillgångar nu förslösas och som rasar ihop inifrån…

Annons

Farfar bar uniform på fotografiet runt 1910. Morfar bar uniform på fotot, taget vid samma tid. Min far kom hem från fältövningarna på 1960-talet i uniform. Det militära var ständigt närvarande. Det var världskrig, kallt krig och alla gjorde militärtjänsten om man inte var ”kronvrak” eller vapenvägrare. Och då blev det buren…

Man såg folk i permissionsuniform och värnpliktiga hade rabatter på samfärdsmedel och på muséer. Vi visste att vi hade ett försvar. Sedan försvann allt.

När jag för några år sedan en sen lördagkväll klev in i högtidsuniform i en mataffär i Stockholm, flockades de unga omkring mig och frågade vad det var för en uniform och förvånades, när jag berättade att det faktiskt fanns kvar en Försvarsmakt i Sverige.

”Si vis pacem para bellum” – ”om du vill fred, förbered för krig”. Det är en devis som står sig. Latinet i rubriken är ett citat av den romerske författaren Publius Flavius Vegetius Renatus från sent 300-tal e Kr. Se, man visste redan då vad som gällde.

Ändå tjatar en del fortfarande om sin utopi: ”Om du vill fred, förbered för fred”. Visst, det låter fint. Men det blir ett ”fångarnas dilemma”. Du litar inte på att den andre sänker garden, när du har själv har gjort det. Så rusta för krig. Om du vill vara i fred.

Ändå avrustade man på 1920-talet. Sedan kom Hitler. Och så avrustade man på 1990-talet. Och då kom Putin. Och sedan blev det bråttom. Så bråttom att Försvarsmakten snabbt behövde fylla på leden med vad som fanns. Även vi gamla reservofficerare, som man gjorde allt för avpollettera för 15-20 år sedan, dammades av och kallades in igen.

Och idag är den svenska Försvarsmakten påväg tillbaka till – förhoppningsvis – någonting som liknar det vi var vana vid under det förra kalla kriget. Men så har det kommit in en massa nytt. Det handlar om Pride-flaggor, genderpolicies, värdegrund… Jag undrar faktiskt varför.

Annons

Någonstans har man tappat fokus. Förlorat hela syftet med Försvarsmakten. När man annonserar i Svenska Dagbladet och lägger upp en stor Pride-fana (inte ”flagga”), när ÖB spexar och sjunger i Pride-tåget, då är man inne på sådant Försvaret inte skall syssla med.

Men samma Försvarsmakt som tycker att regnbågsfanor är jätteviktiga, kan inte ryta ifrån och peka med hela handen och klara ut att ”alla – även de afghanska tolkarna – skall med från slagfältet”. Där är man ängslig och vilsen. Där har man tappat fotfästet.

Försvarsmaktens yttersta uppgift är att döda fiender. Inte att bekämpa ”machokultur” och hitta rätt mix av människor i ledet. Det är inte viktigt att det finns tjejer med rosa hår i uniform, eller killar med blå naglar. Om ”machokulturen” känns jobbig för ÖB eller andra – ta itu med den internt!

Absolut: Se till att människor i ledet inte trakasseras för kön, sexuell läggning eller vad det nu handlar om. Men låt oss slippa helsidesannonser i media.

Jag tror också, men nu ”killgissar” jag, att ”machosoldater” i genomsnitt är bättre på att döda fiender och gå framåt i ledet än folk som lägger mycket tid på att färga håret eller fixa sin manikyr.

Och jag tror – och nu fortsätter jag att ”killgissa” – att Försvarsmakten skulle vinna mer respekt om man tonade ned Pride-jippot (som även exkluderar en femtedel av svenskarna).

Och man skulle vinna respekt, om man som en röst istället stod upp för den handfull afghanska tolkar som aldrig fick följa med vid urdragningen 2014. Istället för att skylla ifrån sig och bubbla om att det är tyskarna som har ansvaret för dem…

Försvarsmakten behöver jobba på sitt varumärke. Och det finns mycket som återstår innan vi har en Försvarsmakt igen. Och inte bara en plattform för alla typer i samhället att känna sig hemma på.

Önskar er en fin söndag. 🙂🇸🇪

Christopher Jarnvall, C red

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!