Överge aldrig territoriet – och lita inte på Ann Linde!

Överge aldrig territoriet – och lita inte på Ann Linde!

Talibanernas snabba erövring av Afghanistan visar hur det går när man överger territoriet. Det är lätt att dra paralleller med de svenska förorterna, där samhället har dragit sig tillbaka. Och kriminella gäng och islamister breder ut sig. Ge aldrig upp territoriet!

Annons

I 20 år har västmakternas ISAF-styrkor – däribland Sverige fram till 2014 – funnits på plats i Afghanistan för att hålla islamisterna stången. Det har behövts för att skapa en dräglig tillvaro för landets befolkning.

När tillslut USA nu drar sig ur, rasar allt ihop på några veckor. Svenska, danska, estniska, amerikanska soldater – och många fler kontingenters trupper – har stridit och dött. Helt förgäves. Nu är man tillbaka på ruta ett.

I Sverige sitter minst tiotusen unga afghaner (från Iran) som borde vara hemma i sitt eget land och strida mot fienden. I stället lyfter de svenska bidrag. Men de som stred med svensk trupp – en handfull tolkar – fick inte komma hit. Och nu lär deras öde vara beseglat.

Under åren har Afghanistan blivit den största mottagaren av svenskt bistånd. Fram till 2024 kommer varje skattebetalande svensk att ha lagt runt 2.000 kronor på Afghanistan. Pengar som nu går rakt ned i talibanernas fickor.

Sverige kommer att fortsätta att betala ut pengar till talibanerna i Afghanistan. Grattis!  Vad än den där utrikesministern Ann Linde försöker inbilla oss om säkra kanaler till civilbefolkningen: Lita inte på henne! Linde har ingen koll!

Ann Linde tillhör samma parti som även fortsätter att trycka in bidrag till folk i de svenska problemförorterna – samtidigt som man överger dem och låter kriminella gäng ta över.

Rosengård, Angered, Tensta eller Afghanistan – alla är de på olika nivåer exempel på hur det går när man överger territoriet. Det är enklare att hålla ordning när man är på plats. Har man väl givit upp och stuckit, blir återtagandet långt och mödosamt.

Annons

Det gäller Afghanistan, det gäller Sverige, det gäller Rinkeby, det gäller Svenska kyrkan, det gäller våra institutioner. Parallellerna är hur tydliga som helst. Och lärdomen är: Ge inte upp territoriet!!!

Christopher Jarnvall

Bild: Försvarsmakten.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!