Österrike deporterar illegala afghaner – trots talibanernas övertagande

Österrike deporterar illegala afghaner – trots talibanernas övertagande

Österrike kommer att fortsätta att sända tillbaka illegala afghaner, trots att talibanerna har tagit över landet. Man tittar nu på att öppna deportationscentra i grannländerna. Det skriver Reuters.

Annons

Den konservativa österrikiska regeringen under Sebastian Kurz har styrt landet och fört en restriktiv migrationspolitik sedan migrationskrisen 2015-16, då landet tog in motsvarande mer än en procent av sin befolkning som asylsökande.

Österrike har nu också – som ett av sex EU-länder – varnat Kommissionen för att stanna av när det gäller utvisningen av illegala afghaner – trots att talibanerna har tagit makten. Nu har emellertid ttre av dessa sex länder – Danmark, Tyskland och Nederländerna – backat.

Österrikes inrikesminister Karl Nehammer har sagt, att man måste hitta alternativa lösningar om det anses vara för riskabelt för de illegala migranterna att skickas tillbaka till Afghanistan. En sådan lösning kunde deportationscentra i Afgnaistans grannläder vara.

ÖSterrikes konservativa regering sitter i en koalition med De Gröna, som motsätter sig en deportering av illegala migranter. Och högerpartiet FPÖ har nu – från sitt håll – anklagat regeringen för att inte fullfölja sin politik. Österrike har inte deporterat några afghaner på två månader, säger man.

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!