Riktigt smöriga viner till grillade laxen

Riktigt smöriga viner till grillade laxen

Så här i kräfttider skulle jag kanske ha rekommenderat något vin till just skaldjur, men jag är av den uppfattningen att kräftor äter man till öl och snaps, inget annat. Så är det med den saken, som jag ser det. Men visst kan ett glas vin passa till, om man absolut vill…

Annons

Däremot kan man – om vädret tillåter det – grilla litet lax exempelvis en fredagkväll som nu. Kanske en bit hummer också, om andan faller på. Och då gäller det att botanisera bland de litet bättre amerikanska Chardonnay-vinerna. Det är vad jag föredrar.

Det finns riktigt bra viner för ändamålet på Systembolaget. Möjligen behöver man beställa dem om man inte går till ett välsorterat bolag. Låt oss testa tre fina Chardonnay-viner. För om Pinot Noir är Kaliforniens röda druva nummer ett, motsvaras den av vita Chardonnay.

Irony (nummer 72401) kostar 139 kronor och har en härlig fyllighet och mycket fruktsyra. Väldigt prisvärt och passande! Bra till fisk, fågel och gris.

Bread & Butter (nummer 79280) kostar 159 kronor och har ett väldigt passande namn för ett vin som har mycket karaktär och smak av brynt smör i sig. Ännu fylligare än Irony! Nytt för mig – väldigt gott! Fisk, fågel och gris kan man äta till.

Buena Vista Carneros (numer 6240) för 199 kronor är kanske inget vardagsvin, men det skall ni prova! Marknadens bästa Chardonnay, om ni frågar mig. Och en härlig, smörig smak. Fylligast av dem alla tre och mycket fruktsyra! Förutom fisk, fågel och gris passar det bra till lamm!

Men kör på grillad lax i afton – det blir prima!

Ja, det är väl bara att korka upp och ta helg! Smaklig måltid!

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!