Sifo: Fortsatt ledning för konservativa blocket

Sifo: Fortsatt ledning för konservativa blocket

Det konservativa blocket med SD, M, KD och L är fortsatt störst i den nya Sifo-mätning som SvD presenterar: 49,9 procent. Vänsterblocket med hjälp av C tar hem 48,8 procent. Men Liberalerna ligger fortsatt under spärren. Vänsterpartiet går framåt och Centern ligger stilla.

Annons

Bedömare tror att Vänsterpartiet har potential att gå om Socialdemokraterna. V får 11,9 procent i mätningen, S får 24,1 procent och förlorar väljare till Vänsterpartiet. Stefan Löfven framstår som regeringskrisens store förlorare, Nooshi Dadgostar som den stora vinnaren.

En fara för S är att väljarna ser att de inte har lyckats leverera välfärd och arbetstillfällen, som de har lovat. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborg, talar om att Socialdemokraterna löper risk att kollapsa på samma sätt som i andra europeiska länder.

Centerpartiet har också förlorat på sommarens tumult i politiken. Liberalerna behöver stödröster, men då måste de visa att de är en säker del av det nya högerblocket – inte visa upp splittring och slira omkring i olika frågor.

Miljöpartiet ligger precis över gränsen och riskerar att få lämna riksdagen. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tycks inte ha påverkats åt något håll av regeringskrisen. SD ligger på 20,5 procent och M någon procentenhet före. KD på 4,9.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!