Hon riskerar att sänka Liberalerna och omintetgöra en ny regering 2022

Hon riskerar att sänka Liberalerna och omintetgöra en ny regering 2022

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) säger till SvD/TT, att Liberalernas val att samtala med och söka stöd från Sverigedemokraterna är fel. Hon lämnar därför Region Stockholm, där hon varit regionråd sedan 2010, för att kandidera till riksdagen nästa höst. Hennes egenmäktighet kan bidra till att sänka Liberalerna.

Annons

Om sin nya linje skriver hon också på sin FB-sida. Där har hon dock tonat ned sin aversion mot samarbete med SD. Liberalerna är kluvna i frågan. Vissa kan inte alls tänka sig tanken, medan andra menar, att L och SD har en gemensam syn på en hel del frågor – t ex energipolitiken.

Men Starbrink säger till SvD/TT: ”Vi har absolut ingen värdegemenskap med SD och delar heller inte deras analys av samhällsproblemen.”

För Starbrink handlar det inte om att utmana Nyamko Sabuni som partiledare, menar hon. Däremot vill hon skaffa sig en nationell plattform i riksdagen för att påverka partiets riktning. Och hon vill säkra, att L får så mycket inflytande som möjligt så att SD:s påverkan blir så liten som möjligt.

Liberalerna ligger idag en bra bit under riksdagsspärren – på 2,7 procent i senaste Sifo-mätningen. Bedömare säger, att L skulle kunna klara spärren med stödröster, men då måste man visa upp ett enat parti, annars lär men inte få dessa röster. NB Nyhetsbyrån skrev om detta nyligen.

Det kan alltså vara så, att Anna Starbrink och andra som redan ett år före valet går ut och meddelar, att man kommer att driva en annan linje än partiledningens, faktiskt kommer att omintetgöra Liberalernas möjligheter att hålla sig kvar i riksdagen. Därmed äventyras också en icke-socialistisk regering efter 2022.

Christopher Jarnvall

Bild: Facebook

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!