Ny grekisk mur skall förhindra invasion av migranter

Ny grekisk mur skall förhindra invasion av migranter

En ny grekisk gränsmur mot öster skall förhindra en anstormning av migranter till EU. Den grekiske säkerhetsministern ser en ny risk för migrantvågor i riktning mot Europa. Det skriver Reuters och norska NRK.

Annons

Sedan några dagar är den 40 kilometer långa gränsmuren färdigställd. Ett elektroniskt övervakningssystem skall bevaka gränsen och den grekiska regeringen är fast besluten att landets gränser skall vara ”okränkbara”.

Man har även vidtagit åtgärder för att stoppa smugglare från Turkiet att ta sig över till de grekiska öarna. Dessutom har migrantlägren säkrats upp.

Grekland invaderades 2015 av runt en miljon migranter från Mellanöstern påväg till Europa. Det vill man inte se en upprepning av. Nu siktar EU på att i första hand få Afghanistans grannländer att ta hand om migranterna.

Men EU-ledningen under Ursula von der Leyen har också uppmanat sina medlemmar att ta sin kvot av migranter från Afghanistan. Detta för att få en ordnad hantering och undvika att migrantsmugglare tar över initiativet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!