Skulle rädda 15 tolkar – flög in kriminella afghaner till Sverige

Skulle rädda 15 tolkar – flög in kriminella afghaner till Sverige

Uppgiften var att rädda de 15 kvarvarande tolkarna från Afghanistan, men alla tycks inte vara utflugna. Istället har Försvarsmakten evakuerat runt 1.100 andra människor från Afghanistan, varav många har oklara kopplingar till Sverige och minst ett par är kriminella, tidigare utvisade.

Annons

Försvarsmakten har tekniskt sett gjort en stor insats och naturligtvis sker detta på order av UD. Men det var tolkarna som frågan gällde när den ånyo togs upp i riksdagen för ett par veckor sedan av Moderaterna.

NB Nyhetsbyrån fick under veckan flera uppgifter om att huvudsyftet med evakueringen av de 15 kvarvarande afghanska tolkar, som fram till 2014 arbetade för svenska ISAF-styrkor i landet, förfelades. Källor meddelade, att man inte hade evakuerat samtliga tolkar.

De 1.100 från Afghanistan skall i stället vara folk som hade arbetat på ambassaden och deras familjer liksom – inte minst – andra afghaner med svenskt medborgarskap samt även afghaner med någon form av uppehållstillstånd i Sverige – exempelvis i syfte att söka asyl – som vid tillfället för talibanernas maktövertagande hade befunnit sig i hemlandet.

Minst två av de afghaner som har flugits till Sverige är dessutom kriminella som tidigare har utvisats från Sverige till Afghanistan. De har sannolikt kommit med av misstag, men kan nu – efter ankomst till Sverige – inte återsändas till sitt hemland. Att de över huvud taget kom med på evakueringsflyget visar, att man har haft vaga begrepp om vilka som faktiskt skulle flygas ut.

Exakt varför asylsökande afghaner med uppehållstillstånd i Sverige befinner sig på semester i Afghanistan, är en fråga för sig. Men dessutom fick NB Nyhetsbyrån alltså uppgiften om att det tänkta huvudsyftet med operationen – att rädda 15 tolkar – förfelades. Alla tolkar var inte med till Sverige.

Försvarsmakten bollade vidare alla frågor rörande detta till UD, eftersom uppdraget kom därifrån. UD:s presstjänst svarade på fredagkvällen så här:

”Vi har mot alla odds lyckats evakuera några tidigare lokalanställda, med familjer, som arbetat för den svenska ISAF-styrkan fram till den 31 december 2014. Vi går i nuläget inte in på exakt hur många. Att identifiera och hitta Försvarsmaktens tidigare lokalanställda har varit en av många svåra delar i evakueringsinsatsen. Arbetet med att få ut de(sic!) som jobbat för Sverige ur Afghanistan fortsätter.”

Annons

Om vi skall våga oss på en inte alltför djärv tolkning av svaret från UD, ser det alltså inte bättre ut än att huvudsyftet med evakueringen tycks ha förfelats. Istället för alla de 15 tolkarna har Försvarsmakten flugit ut 1.100 andra afghaner – varav alltså minst ett par kriminella – till Sverige.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!