Ny undersökning: Norges rökare vill inte sluta

Ny undersökning: Norges rökare vill inte sluta

Nej, Norges återstående rökare vill inte sluta med sina cigaretter. Endast en tredjedel av de tillfrågade i en ny undersökning säger sig vilja sluta – medan runt 50 procent säger att man inte vill sluta och ytterligare 20 procent är ambivalenta. Forskare vill nu att rökarna erbjuds mindre skadliga alternativ. Det rapporterar Science Norway.

Annons

Runt en fjärdedel av de norska rökarna har aldrig försökt sluta. Detta trots alla offentliga varningskampanjer som har gått ut. Det handlar inte bara om hälsa och nikotinberoende utan även om livsstil och identitet. Det är inte helt lätt att bara ge upp, menar forskare. Bättre alternativ än nikotinplåster och -tuggummin måste fram.

Den norske tobaksforskaren Karl Erik Lund vid NIPH, Norges motsvarighet till Folkhälsoinstitutet, konstaterar, att man – i stället för att försöka få de ovilliga att sluta röka – bör ge dem mindre skadliga alternativa produkter, som snus eller e-cigaretter. Fördelarna med detta överväger definitivt nackdelarna, menar han.

E-cigaretter säljs idag i Norge till folk över 18 år, men de får ännu inte innehålla nikotin. Detta kan emellertid komma att ändras i ny lagstiftning under det närmaste året. Däremot har den norska regeringen undersökt om man kan höja åldersgränsen för inköp av e-cigaretter till 25 år. Det tycker Karl Erik Lund vore vansinne, med tanke på att gränsen för traditionella cigaretter skulle ligga kvar på 18 år.

Visst vore det fint om intentionen med ett helt rökfritt samhälle skulle gå att förverkliga, menar Lund. Men han tror inte på det. Därför förespråkar han det mer realistiska alternativet: Att förbättra möjligheterna att byta ut skadliga cigaretter mot mindre hälsofarliga alternativ.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!