Den siste svenske frivilligkämpen vid Svirfronten är avliden

Den siste svenske frivilligkämpen vid Svirfronten är avliden

Den siste av soldaterna i det svenska frivilligkompani, som deltog på Finlands sida i det s k Fortsättningskriget, korpral Jan Kjellberg (tidigare Högberg), har avlidit, 97 år gammal. Det skriver finländska Hufvudstadsbladet. Andreas Holmberg och Nicolas von Schmidt-Laussitz har dokumenterat de svenska frivilligas insats i kriget mot Sovjetunionen.

Annons

Kjellberg tillhörde det så kallade Svenska frivilligkompaniet, vars medlemmar kämpade vid Jandeba på Svirfronten 1942–1944 och senare på Karelska näset under de hårda striderna sommaren 1944. Det officiella namnet var Avdelta kompaniet/IR 13.

Jan Kjellberg kom till fronten 1942, endast 18 år gammal. I Sverige var han stamanställd vid dåvarande Gotlands infanteriregemente (I 18), sedermera P18. Han kom ursprungligen från Röttleby utanför Gränna och var en av de mer än 400 frivilliga svenskar som tjänstgjorde på finska östfronten.

Jan Kjellberg skildrade sina upplevelser vid fronten i boken ”Barnet som ingen ville ha”.

Han beskrev hur man grävde ned sig likt jordråttan som letar ett hål att gömma sig i. ”Den som lyssnar kan höra dödssmärtan i den sårade kamratens skrik eller känna lukten av blod blandat med dödsångestens yttersta stress. Kamratskapets innersta kärna fann jag i korsun”.

”Jag tog mig ifrån krigets skräck med kroppen något så när intakt och med en visshet att jag älskade livet fullt ut.” Det skrev han och fortsatte: ”Som slutord vill jag ha dessa: ’Den som varit med har svårt att förklara och den som inte varit med har svårt att förstå’.”

Christopher Jarnvall

Bild: Jan Kjellbergs memoarer

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!