En majoritet väljare för en konservativ regering

En majoritet väljare för en konservativ regering

Det blå, ickesocialistiska blocket – SD, M, KD och L – ligger på nästan 51 procent i den senaste Demoskopmätningen för september, som Aftonbladet presenterar. Det röda blocket – där numera även Centern räknas in – hamnar på drygt 48 procent. Både MP och L ligger under spärren.

Annons

Socialdemokraterna tar tillbaka de väljare som man förlorade till Vänsterpartiet i somras. V backar två procentenheter, S går fram med 2,1. Även C backar med 0,4. MP ligger oförändrat på 3,5 procent.

Liberalerna går framåt något till 2,5, men siffran bör ännu vara för låg för att partiet skall kunna attrahera stödröster. Kristdemokraterna går också fram något, medan Moderaterna backar med 1,1 procentenhet. Sverigedemokraterna går däremot framåt med 0,8 och det ser ut som om M-förlusten kommer de andra partierna till godo.

Trots mycket tal i media om klimatfrågor förknippas Miljöpartiet ändå med Cementaskandalen på Gotland och sin obstruktion när det gäller kärnkraften och energitillgången. Centerns potential ser ut att vara begränsad. Lööf har målat in partiet i ett hörn och man kommer inte ut därifrån.

Sverigedemokraterna gynnas sannolikt av den BRÅ-rapport som nyligen släpptes och som visade att en oproportionerligt hög andel brott begås av framför allt andra generationens invandrare. Frågan om lag och ordning är definitivt i politikens fokus inför valet 2022.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!