Extremvänstern tar sig in i Stortinget…

Extremvänstern tar sig in i Stortinget…

Det blir maktskifte i Norge. Efter åtta år får Erna Solbergs högerregering lämna plats för ett vänsterstyre under ledning av Arbeiderpartiet. Jag talar med Emmie Mikaelsson på Riks om detta. Det vi ser nu är en reaktion från norrmännens sida – och en rejäl vänstervind i Norge…

Annons

Extremvänstern tar sig in i Stortinget – samtidigt som norska Miljöpartiet åker ut. Det som ser litet hoppfullt ut är att Senterpartiet – Centerns systerparti i Norge – starkt går framåt och kommer att ingå i en vänsterregering. Arbeiderpartiet behöver stöd av flera partier – de gjorde ett historiskt dåligt val.

Senterpartiet är – till skillnad från det svenska systerpartiet – fortfarande patriotiskt och inriktat på glesbygd och lantbruk. De har plockat många röster från Fremskrittspartiet, som till stor del hade släppt glesbygden. Det är dock litet förbryllande att Senterpartiet återfinns i vänsterlägret.

Christopher Jarnvall

Lyssna till samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!