Nej – allt hopp är inte ute i Norge…

Nej – allt hopp är inte ute i Norge…

Västern tog över i Norge vid gårdagens val. Mainstream-media jublar förstås åt att Arbeiderpartiet tar över regeringsmakten efter åtta år med Erna Solbergs högerregering. Det som dock mest oroar är att kommunisterna – även den riktiga extremvänstern – går framåt.

Annons

På TV4 står reportern Ann Tiberg och gottar sig åt tanken på framtida kollektiva lösningar i Norge i spåren av Corona. Man pratar även om att tulla på oljefonderna och öka de offentliga utgifterna. Grattis norrmän! Nu blir det köpfest – tills oljepengarna tar slut.

Det är de unga i storstäderna – woke-folket – som röstar på vänstern. Vi ser samma fenomen här i Sverige. Naiva, välfärdsskadade ungdomar utan riktig verklighetsförankring. Däremot har norska Miljöpartiet faktiskt åkt ur Stortinget. Norrmännen verkar vara trötta på klimattugget…

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet gick också dåligt – de gjorde ett av sina sämsta val någonsin. Men tillräckligt bra för att bli största parti och kunna bilda en regering. tillsammans med några småpartier.

Ett sådant är Senterpartiet, som till skillnad från sitt svenska systerparti faktiskt fortfarande är patriotiskt och förhållandevis konservativt. Senterpartiet är visserligen intecknat för en vänsterregering men bryr sig om landsbygdsfrågor. Det går starkt framåt i valet och kan fungera som en motvikt i den norska vänsterregering vi snart ser.

Ett ljus i det norska politiska mörker som bredde ut sig under måndagkvällen.

Fremskrittspartiet har tappat väljare till Senterpartiet. Förmodligen beror det på att människor saknade landsbygdspolitiken, som det mer liberala Fremskrittspartiet hade glömt av.

Det finns hopp om Norge, trots att Erna Solberg har slängt in handduken. Men mer än någonsin behövs det nu en stark, konservativ höger som håller emot vänsterns kommande excesser…

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!