Hälften av svenskarna misstror rättsväsendet

Hälften av svenskarna misstror rättsväsendet

Bara hälften av svenskarna – runt 50 procent – säger sig ha förtroende för rättsväsendet i vårt land. Vilket alltså innebär att hälften inte har förtroende för det. Jag talar med Isabelle Eriksson på Riks om den nya Trygghetsundersökningen från BRÅ, som kom idag. Den visar dystra siffror på många ställen. 

Annons

Undersökningen visar också, att en tredjedel av kvinnorna i åldern 20-24 år har blivit utsatta för sexbrott under senaste året. Nästan 50 procent av kvinnorna i samma åldersspann säger också, att de inte känner sig trygga i sitt eget bostadsområde. Detta sticker ut ordentligt.

Det är mycket allvarligt och visar att vi har ett rättsväsende som inte svarar upp mot de krav medborgarna har rätt att ställa. Polisen är helt upptagen med den grova gängbrottsligheten och domstolarna är hänvisade till en föråldrad lagstiftning. Detta kan inte justitieminister Morgan Johansson prata sig ur…

Christopher Jarnvall

Lyssna till anslaget:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!