”Kalifatets kollaps och återfödelse”

”Kalifatets kollaps och återfödelse”

”Kalifatets kollaps och återfödelse – Islamiska staten fortsatt hot i Mellanöstern” heter statsvetaren och terrorforskaren Magnus Norells nya bok. Den är utgiven på Samizdat. Det handlar om en extremism som fortsätter att breda ut sig.

Annons

Den extrema politiska islamismen förlorade ett kalifat men breder ut sig allt mer med terror, strukturer och nätverk. Magnus Norell har förmågan att beskriva utvecklingens konsekvenser. Boken har fått gott betyg av initierade läsare.

Vad innebär den extrema utveckling av islam som vi ser i Mellanöstern och Nordafrika för Europa och USA? Kan man se en början och ett slut i denna kumulativa process? Konflikten är gammal och bredde ut sig efter ”Arabiska våren” 2011. Det är svårt att skönja något slut.

Idag slåss extremistorganisationerna mot varandra om makten i bl a Afghanistan. Och antalet aktivister ökar i det område – Syrien och Irak – där IS under några år hade sitt terrornäste innan det störtades. Norell täcker av hela området.

Men han tittar också på konsekvenserna i vår del av världen: Vad innebär exempelvis ett alltför underdånigt förhållningssätt i Väst gentemot politisk islam? Vågar politikerna försvara nedärvda samhällsfunktioner som yttrandefriheten mot en aggressiv islamism?

Magnus Norells bok är viktig för att förstå vad som händer i vår omvärld, för att förstå hur islamismen agerar och för att förstå att vi bör se om vårt hus och inte lita på att ängsliga, okunniga och naiva politiker skall försöka leda oss rätt. Det lär de knappast klara. Då slukas vi alla av ondskan.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!