Riksdagsman (L): ”Vi skall inte moralisera och reglera nikotinprodukter!”

Riksdagsman (L): ”Vi skall inte moralisera och reglera nikotinprodukter!”

Joar Forssell (L) är riksdagsman och deltog under tisdagen i ett internationellt seminarium i Stockholm – ”Efter tobak” – kring alternativa nikotinprodukter, vilka kan få människor att sluta röka. Forssell menar, att man inte skall reglera bruket och moralisera kring det. Var skall det i så fall sluta?! Han anför Centern och sockerskatt som avskräckande exempel.

Annons

Det talades mycket om e-cigaretter på seminariet, en produkt som bland annat Public Health England, motsvarigheten till svenska Fohm, lyfter fram som ett mindre skadligt alternativ än vanliga cigaretter. E-cigaretter skulle förbättra folkhälsoläget i Kina och Indien, vilket vore bra. Ändå motarbetas denna och liknande produkter av Världshälsoorganisationen WHO.

Den tidigare ledamoten i EU-parlamentet Christofer Fjellner (M) är numera verksam vid Environment and Public Health Institute i Stockholm. Han är även arrangör bakom seminariet. Fjellner ställde sig frågan om nästa generation nikotinprodukter kommer att klassas som tobak, livsmedel eller läkemedel… Det krävs ett nytänk kring dessa alternativ till rökning.

Cecilia Kindstrand, Europachef vid Swedish Match, tyckte att det var synd att industrin inte bjuds in av svenska myndigheter och även antitobakslobbyn. Industrin har faktiskt en lösning för att få folk att sluta röka: Snus och andra rökfria nikotinprodukter. ”Alla är ense om att rökning är farligt – varför samarbetar vi inte?” Det frågade hon sig.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!