Regeringen fortsätter att fuska med skolresultaten i PISA

Regeringen fortsätter att fuska med skolresultaten i PISA

Sverige får återigen kritik för att man inte följer reglerna i de olika internationella undersökningar – exempelvis PISA – som mäter skolresultat. Utlandsfödda elever utelämnas regelmässigt för att inte dra ned resultaten. Även i undersökningen som mäter läsförståelse finns allvarliga brister. Utbildningsminister Anna Ekström vägrar dock att svara på frågor kring detta.

Annons

En av de hårdaste kritikerna är nationalekonomen och professorn Magnus Henrekson vid Institutet för Näringslivsforskning. Han säger att det verkar som att man systematiskt gömmer undan brister och låtsas som att utvecklingen ser bättre ut än den är. Jag talar med Dick Erixon (Samtiden) och Emmie Mikaelsson (Riks) om detta.

En annan skarp kritiker är Inga Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket och även FN:s interngranskning. Hon konstaterar, att detta inte bara handlar om slarv – utan om ren inkompetens. Sanningen kommer inte fram i detta, när man skönmålar Sverige för att skapa en annan bild än den riktiga.

Christopher Jarnvall

Lyssna på inslaget:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!