En naiv västvärld har gynnat islamismen

En naiv västvärld har gynnat islamismen

”Kalifatets kollaps och återfödelse” är terrorforskaren Magnus Norells nya bok – en fortsättning på ”Kalifatets återkomst” från 2015. Norell skriver om hur den militanta islamismen fortsätter att breda ut sig i framförallt Mellanöstern, trots att IS-kalifatet krossades 2019.

Annons

Han skriver också om hur en naiv västvärld ofta inte vill se vad som sker i Mellanöstern och Nordafrika och konstaterar, att den ignoransen knappast har hjälpt men snarare stjälpt moderata muslimska krafter i deras arbete för att bekämpa extremisterna.

Men Norell säger också, att om man fortfarande – 2021 – inte ser faran med den militanta islamismen, då vill man nog inte se den… Den har ju annars varit uppenbar för de flesta i decennier. Men han menar också att det kan ta lång tid för oss att bli av med den.

Christopher Jarnvall

Lyssna till samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!