AfD: “EU misslyckat projekt som inte kan reformeras”
EU kan inte reformeras och bör ersättas med en annan samarbetsform mellan europeiska länder, som respekterar medlemsstaternas suveränitet. Det är budskapet från nationalkonservativa partiet Alternative für Deutschland (AfD) inför EU-valet nästa sommar, rapporterar Omni med hänvisning till internationella medier.
Det var på partiets konferens i staden Magdeburg som AfD lanserade sitt partiprogram inför Europaparlamentsvalet. Enligt AFP hade ett utkast till ett program publicerats i juni, där partiet aktivt förespråkade ett “ordnat upplösande av EU”. Detta hävdades dock vara ett redigeringsfel, och i det nu formellt offentliggjorda programmet skriver partiet inte alls att de vill se ett tyskt utträde ur EU.
Det invandringskritiska partiet satsar istället på en mildare retorik, där man på sikt avser att ersätta EU med en “federation av europeiska nationer, ett nytt europeiskt ekonomiskt och intressesamarbete som bevarar suveräniteten hos sina medlemsländer”. AFP påpekar att ett tyskt EU-utträde, ett så kallat dexit, nämligen är extremt opopulärt bland tyska väljare.
I Europaparlamentet tillhör AfD gruppen Identitet och demokrati, som samlar vissa av Europas nationalistiska partier, som franska Nationell samling och italienska Lega Nord.
AfD näst största parti i mätningar
AfD fick i en opinionsmätning i juli rekordhöga 22 procent av väljarstödet, vilket var mer än det regerande partiet Socialdemokraterna, men mindre än det största oppositionspartiet CDU. En mätning som kom i början av augusti visade också att fyra av fem tyskar är missnöjda med den nuvarande vänsterregeringen, där den förda invandringspolitiken nämns som ett av de största problemen.
Det tyska etablissemanget motarbetar kraftigt AfD, och trots stora valframgångar i framför allt östra Tyskland har partiet sällan lyckats gripa makten någonstans. Vid ett framgångsrikt distriktsadministratörsval i delstaten Thüringen i juni i år vann en AfD-kandidat 52 procent av rösterna, men de rödgröna makthavarna i delstaten försökte genast avsätta den folkvalde politikern genom att tvinga på honom en så kallad “demokratiprövning”, där det ska undersökas om han ställer upp på det politiska etablissemangets värderingar.