Åkesson: mångkulturen ideologiskt projekt av socialistister och liberaler
– Det har ju funnits sedan mitten på 70-talet en politisk idé om att omdana Sverige till ett så kallat mångkulturellt samhälle. När man frågar de som drivit på för det här vad de menar, så vill de inte svara på det, för att de vet inte riktigt själva vad det handlar om, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med Riks.
Intervjun sker mot bakgrund av att partiledaren på lördagen publicerade en debattartikel i Expressen där han hårt kritiserade den så kallade mångkulturen som uppstått i Sverige i invandringens spår.
– Alla mångkulturella experiment har slutat antingen i kaos, som vi ser i Sverige, eller att vi hamnar i det här särkulturella, där man accepterar att grupper har olika kulturer och olika moral, säger Åkesson och exemplifierar med muslimska grupper som kräver islamiska sharialagar i de bostadsområden där de är en majoritet.
Åkesson menar att mångkulturen i Sverige är ett resultat av socialistisk och liberal ideologi, och kritiserar partipolitikens övriga ledare för att hålla fast vid idén att mångkulturen är något gott som ska försvaras.
– Det har ju såklart blivit populärt att vara emot enormt stor invandring och den här kravlösheten, men det är ju inte för att man på djupet förstår varför, utan det är ju för att vi tog deras väljare, och då har de tvingats svänga, säger han om hur han var ensam med att inte räcka upp handen på frågan han gillade mångkultur, som ställdes till partiledarna inför en debatt i SVT:s agenda.
Media "heter ju tredje statsmakten av en anledning"
Åkesson härleder mångkulturens fortlevnad i svensk politik till media, som han menar att politiker inte har modet att gå emot, när de förespråkar mångkulturen eller kritiserar restriktiv politik på invandringsområdet.
– De är oerhörd ängsliga för vad som står på DN:s, Svenska dagbladets, eller Aftonbladets ledarsida, anser Åkesson. Han tycker sig däremot se att hållningen bland svenska politiker ändå är på väg att svänga i det här avseendet.
– Socialdemokraterna och Moderaterna är ju idag för en mer restriktiv politik, hur restriktiv det vet vi inte, men vi har ju kommit överens (med regeringspartierna) om Europas kanske stramaste migrationspolitik, förklarar partiledaren försiktigt optimistiskt.