NB Nyhetsbyrån

Aktivister och asyladvokater stoppade flyg med utvisade

4B3CC33C-8EEB-48A8-9197-692FABF37F17

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-06-15

Den planerade första  brittiska flygtransporten med illegala migranter till Rwandastoppades i sista minuten i tisdags kväll efter ingripande från Europadomstolen för  Mänskliga Rättigheter. Domstolen körde över Högsta Domstolens beslut att låta transporten äga rumefter att ha lyssnat till advokater som hävdar att utvisningarna skulle ha kränkt migranternas mänskliga rättigheter.

Detta går stick i stäv mot Premiärminister Boris Johnsons ambition att genom detta avtal med Rwanda avskräcka tusentals ekonomiska migranter som utger sig vara flyktingar från att göra den livsfarliga seglatsen genom Engelska Kanalen från Frankrike.

Johnson antydde på tisdagskvällen att Storbritannien kan komma att lämna domstolen i Strassbourg om den fortsätter att sätta käppar i hjulet för hans regering. Storbritannien lämnade som bekant EU häromåret bland annat för att genom Brexit återfå kontrollen över sina gränser i dessa folkvandringstider.

”Den juridiska världen är väldigt bra på att finna vägar att hindra regeringen från att upprätthålla en förnuftig lag,” sade premiärministern. ”Kommer det att bli nödvändigt att ändra på vissa lagar för att hjälpa oss framöver? Det kan mycket väl tänkas och alla dessa optioner står under ständigt övervägande.”

Johnson anklagade i ett tidigare uttalande advokater för att bistå smugglargängen. Det tycks råda en ohelig allians mellan flyktingadvokater och de samvetslösa människosmugglarna som skickar ut migranter i överfulla små gummibåtar på vad som är en av de mest trafikerade sjöfartslederna i världen. I höstas drunknade 27 migranter när en sådan farkost sjönk.

Avtalet med Rwanda träffades i våras och handlar om att ge migranter som inte anses ha skyddsskäl enkel biljett till den afrikanska staten, som enligt regeringen numera anses vara ett tryggt land med en av de starkast växande ekonomierna i Afrika.

Men överenskommelsen har stött på stark kritik från Prins Charles, som annars är känd som miljöaktivist, samt från Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby. Den senare skrev i ett öppet brev till The Times på tisdagen att asylsökande är ”de sårbara som det Gamla Testamentet uppmanar oss att värdesätta.”

Många liberaler i detta land tycks ha fastnat i mentaliteten från 2015 när ”Refugees welcome” gällde, främst i Sverige och Tyskland. Men de inser inte att de flesta av dagens asylsökande faktiskt är ekonomiska migranter, unga mänutan skyddsskäl under Genevekonventionen men som söker en bättre framtid i Västeuropa.

Det är naturligtvis inget fel med det men genom att framstå som flyktingar tar de plats i kön från genuina flyktingar som kvinnor och barn från Ukraina. Dessutom, harman tagit sig genom ett tiotal säkra länder för att nå drömlandet så är man inte längre en flykting under Dublinförordningen.

Sammanlagt 130 migranter skulle ha varit på planet till Kigali men till slut var det bara sju kvar efter protester från aktivister och advokater och även dessa slapp flygresan från en militärbas i Wiltshire, däribland en irakier, en iranier, en vietnames och en man från Albanien, detta efter Europadomstolens ingripande.

Bollen ligger nu hos den brittiska inrikesministern Priti Patel att försöka organisera en ny flygtransport till Rwanda trots alla protester från advokater och aktivister. Hittills i år har över 10.000 migranter korsat Engelska Kanalen från Frankrike, vilket är nytt rekord.  

Rolf Söderlind

Utrikeskorrespondens boende i Storbritannien.


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021