Annika Strandhäll om kärnkraft: "gamla vattenkokare med livsfarligt avfall"
Annika Strandhäll (S), tidigare klimat- och energiminister, kritiserar i ett inlägg på Facebook sitt partis påstådda svängning i kärnkraftsfrågan. Hon kallar kärnkraften för en "övergångsteknik", och pekar på kärnkraftsincidenter som den som inträffade i Fukushima i Japan 2011.
Strandhäll tar upp att Socialdemokraterna nyligen ställt sig bakom ett mål om 100% "fossilfri" energiförsörjning, efter att tidigare ha stått för en ambition om 100% "förnybart". Hon menar att det saknas en "djupare diskussion" om kärnkraften och dess risker.
"Framförallt så ska vårt land aldrig hamna i ett läge där vi låter bakåtsträvare och extremister hindra oss från att anamma ny teknik och nya möjligheter som är vägen framåt" skriver hon, och menar att förnybara energislag som vindkraft är viktiga för Sveriges konkurrenskraft och den "gröna omställningen".
Strandhäll mötte mycket kritik i kommentarsfältet på sitt inlägg, som menar att hon överskattar riskerna med kärnkraften. "sen kommer nästa Fukushima", skriver hon som svar på en kommentar. "Fukushima berodde på en tsunami. Hur är det relevant i Sverige och Europa? Förväntar du dig en tsunami i Östersjön, Vänern eller Vättern?" frågar en användare ex-ministern.
Annika Strandhäll har flera gånger tidigare mött kritik för att på sociala medier ha kritiserat kärnkraften med grund i historiska olyckor, inte minst den i Fukushima 2011, men också den i Tjernobyl 1986. "Rekommenderar varmt den nya HBO serien Chernobyl" skrev hon på Twitter 2019, riktat till "alla nyvaknade kärnkraftskramare".
Hon kritiserades också för att efter att hon tillträtt som klimat- och energiminister inte haft koll på hur många kärnkraftsreaktorer som var i bruk i Sverige, när hon fick frågan i en SVT-intervju.