Flygbolaget SAS, som förr var ett partnerskap mellan de skandinaviska länderna, har till slut köpts upp av storkoncernen Air France-KLM efter decennier av ekonomisk kris. När Stockholmsbörsen öppnade på onsdagen föll aktien med 95 procent, och 250 000 småsparare med andelar i bolaget har fått sina investeringar gå upp i rök, rapporterar SVT.
Enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén får dock de hundratusentals människorna, varav 137 000 är svenskar, skylla sig själva för att ha investerat i det krisande bolaget, eftersom riskerna att investera i ett bolag under rekonstruktion är väldigt stora. Även svenska staten, som tidigare hade en dryg femtedel av andelarna i SAS, har gjort förlust på affären.
Nu står den franska koncernen Air France-KLM som storägare i det förr skandinaviska flygbolaget.
Kontroversiell reklam
SAS orsakade skandal när de 2020 släppte en reklamfilm där det påstods att Skandinavien inte tillfört någonting till världen.
– Vad är skandinaviskt? Ingenting. Absolut ingenting, säger en röst i filmen. Därefter radas det upp en massa saker som länder utanför Skandinavien påstås ha “uppfunnit”, med slutsatsen att världen inte har Skandinavien att tacka för någonting.
– Vi är inte bättre än våra vikingaförfäder, hävdar en afrikansk man i filmen.
SAS plockade efter mindre än ett dygn ner reklamen, då den ledde till uppmaningar till bojkott från högerprofiler.
“Vilket regelrätt djävla nonsens och självhat. Har alltid försökt flyga med SAS, men aldrig mer. Det är ett löfte”, skrev dåvarande partisekreteraren för Sverigedemokraterna Richard Jomshof i ett inlägg på Facebook, enligt Omni.
SAS själva påstår att det var en “misstänkt samordnad attack” mot deras reklamkampanj, efter att bolaget “analyserat reaktionerna" på den kontroversiella filmen. De fortsatte också att ställa sig bakom reklamens antiskandinaviska budskap.