NB Nyhetsbyrån

Azerbajdzjanska Riksförbundets kopplingar till Grå vargarna – erhåller statsbidrag

PROFILLLLLL

isabelle

- Publicerad 2020-11-16

En ledamot vi namn Ajdar Taghizadeh, i Azerbajdzjanska Riksförbundets styrelse, är en trogen sympatisör till etnofascistiska Grå vargarna och sprider panturkisk, aggressiv propaganda på sociala medier. Styrelseledamoten har dessutom raderat ut hela Armenien från kartan för att sedan posta på Facebook. Riksförbundet erhåller årligen hundratusentals kronor i statsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. ”Det här är bedrövligt, det här är ren rasism på våra skattepengars bekostnad”, säger Teimor Moradi ledamot i Kurdiska Riksförbundet. 

En styrelseledamot i Azerbajdzjanska Riksförbundet vid namn Ajdar Taghizadeh, Lund, gör vid flera tillfällen vargtecknet på sociala medier. Vargtecknet är de Grå vargarnas symbol, det vill säga en hälsning som används av en etnofascistisk, panturkisk gruppering som är betydligt mer våldsamma än Europas nynazister och som gjort sig skyldig till hundratals mord.

I det senaste inlägget på Facebook har han dessutom delat en bild där Armenien är helt utraderat på kartan tillsammans med flera beväpnade män. Tagizade har över 310 000 följare på sitt officiella Facebook-konto. 

Bild: Skärmdump när Ejder Tagizade gör vargtecknet på hans officiella Facebookkonto.

På bilden ser man att även Cypern, norra Irak och Syrien är markerat på kartan som landområden tillhörandes Turkiet. Notera att han har stavat sitt namn lite annorlunda, men att det är samma person på bilderna.

– Det här vittnar ju om att Turkiet drömmer sig tillbaka till Ottomanska riket, säger Teimor Moradi till Nyhetsbyrån.

Ajdar Taghizadeh är även engagerad i The World Azerbaijanis Congress (WAC) där han är ordförande, och har gjort flera uttalanden i internationella media.

Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om Javad Derakhti, även han en framträdande profil bland azerbajdzjaner i Sverige och medlem i Azerbajdzjanska Riksförbundet i Sverige, Malmö. Han har också haft en framträdande roll inom World Azerbaijanis Congress (WAC). Nyhetsbyrån uppmärksammade nyligen att han gjorde vargtecknet vid en kongress.  

Javad Derakhti är pappa till prisbelönte fredsmäklaren och antirasisten Siavosh Derakhti. Nyhetsbyrån har även skrivit om Siavosh Derakhti, som deltog i en manifestation/bilkonvoj nyligen tillsammans med Grå vargarna, även han engagerad i WAC.

Bild: Både Ajdar Taghizadeh och Javad Derakhti gör vargtecknet.

Armeniska Riksförbundet har gått ut med ett meddelande på deras hemsida där de vittnar om hur ultranationalistiska krafter i form av den turkiska gruppen Gråa vargarna deltagit och manat till våld mot armenier.

Armeniska Riksförbundet skriver på sin hemsida:

”I franska staden Lyon vandaliserades ett folkmordsmonument och en mobb gick på gator och skanderade ”vi letar efter er armenier”. Detta ledde till att Frankrike äntligen valde att bannlysa gruppen Grå vargarna. Liknande bannlysning diskuteras nu i Tyskland.

Grå vargarna är öppet antidemokratiska och förordar våld mot alla som anses som fientliga mot Turkiet. Gruppen är ansvarig för åtskilliga våldshandlingar och politiska mord riktade främst mot vänster-sympatisörer, kurder, armenier och andra minoriteter i Turkiet.”

En person som har bred erfarenhet av att arbeta med de här frågorna men som vill vara anonym säger till Nyhetsbyrån att dessa idéer har funnits i Europa i många år hos personer som bland annat har utvandrat från Azerbajdzjan och Turkiet. 

– Det har varit allt från föreningar och nätverk till enskilda individer som i olika sammanhang har uttryckt dessa åsikter. Det är en rörelse som man måste se i ett större sammanhang. Det är en blandning av turkisk ultranationalism, islamism och neo-fascism med utgångspunkt i den så kallade panturkiska rörelsen. Frankrike har förbjudit de Grå vargarna nyligen men andra länder har inte gjort det. Det är svårt att  veta om svenska myndigheter som SÄPO har koll på dessa. I Sverige måste vi sätta ned foten för att visa vilka demokratiska värderingar som utgör grunden i vårt samhälle. 

Azerbajdzjanska Riksförbundet har bara i år beviljats 380 000 kronor från den statliga myndigheten MUCF. 

Bild: MUCF har beviljat Azerbajdzjanska Riksförbundet 379 348 kr för 2020.

Nyhetsbyrån har sökt Ajdar Taghizadeh men utan lyckat resultat.

Isabelle Eriksson

isabelle@panel.nyhetsbyran.org


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021