NB Nyhetsbyrån

Boris Johnson avgår som partiledare

4B3CC33C-8EEB-48A8-9197-692FABF37F17

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-07-07

Den brittiska premiärministern Boris Johnson tillkännagav på torsdagen att han avgår som ledare för det konservativa partiet efter att de egna leden vänt sig emot honom och krävt hans avgång till följd av flera skandaler. Men han vill sitta kvar som premiärministertill en konservativ partikonferens i oktober där en ny premiärminister kan väljas.

Johnson, 58, tillkännagav sin avgång utanför 10 Downing Street. Hansade att många kommer att bli lättade av hans beslut, som han beskrev som smärtsamt, medan andra kommer att bli missnöjda. Hanhade gärna fortsatt sitt värv men tillstod att ingen är oumbärlig. Han förklarade att det finns en stark flockmentalitet inom Tories. ”När flocken rör sig så rör den sig.”

Över 50 statsråd och rådgivare har, i en massprotest mot Johnson, avgått under de senaste 48 timmarna med finansminister Rishi Sunak i spetsen. Han ses för övrigt som en ledande kandidat till att efterträda Johnson, som nu tvingas fylla alla vakanser med tillfälliga ministrar för vad som närmast kan betraktas som en expeditionsministär till Torykonferensen i höst.

Tidningar av alla politiska kulörer har deltagit i drevet mot premiärministern. Max Hastings, inflytelserik krönikör i konservativa The Times, kommenterade på torsdagen i en artikel med rubriken: ”Äntligen kan vi bli ett seriöst land igen” följande:Han är främmande för sanningen och har förr eller senare förrått varje man, kvinna och sak som han associerats med.”

Det har stormatrejält kring Johnson sedan partygate, dryckesfesten i regeringskansliet på 10 Downing Street mitt under coronapandemin i juni 2020. Ministrar och rådgivare festade och levde rövare vid ett läge när premiärministern hade befallt att britter måste avhålla sig från onödigt  socialt samröre för att undvika att Covid19 spreds. Folk sade att det gällde en regel för Boris och en annan för resten av medborgarna.

Johnson dömdes till böter för brott mot lockdown-reglerna, den första sittande brittiska premiärministern som råkat i klammeri med rättvisan. Han vann knappt ett misstroendevotum bland Tories i underhuset, men skadan var skedd. Hans integritet fick sig en törn och han sågs alltmer som en belastning inom partikretsar två år före nästa parlamentsval.

Droppen som fick bägaren att rinna över var den nya skandalen kring den högt uppsatte parlamentsledamoten Chris Pincher, som anklagats för att kraftigt berusad ha tafsat på två män i en konservativ privatklubb i London. Pincher tillkännagav i förra veckan sin avgång.

Anklagelser om sexuella övergrepp har riktats mot Pincher vid flera tillfällen, men Johnson vidhöll att han inget visste trots att rådgivare kunnat räkna upp fem gånger som premiärministern tagit del av de graverande anklagelserna. På tisdagskvällen erkände han till slut att han haft kännedom om anklagelser mot Pincher, men ändåbefordrat honom.

Premiärministern lär en gång ha skämtat ”Pincher by name, Pincher by nature.”Ironiskt nog betyder pincher ”den som nyper.”

Johnson, som kom till makten 2019, drev igenom det brittiska utträdet ur EU och Brexit får ses som hans största framgång. Men han har för vana att ständigt komma med undanflykter när han sätts under press. Det är alltid någon annans fel. En rådgivare har inte informerat honom, men Johnson är samtidigt känd för att inte bry sig om detaljer.

Att skylla ifrån sig är något som Johnson för övrigt har gemensamt med den svenska regeringen där medlemmar som Justitieminister Morgan Johansson alltid lägger skulden på oppositionen för egna tillkortakommanden. Men medan svenska socialdemokrater kommer undan med nästan vad som helst i ett samhälle där vänsterpressen stöttar regeringen, så granskar brittiska nyhetsmedier skoningslöst makten. Det kallas demokrati.

Rolf Söderlind


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021