NB Nyhetsbyrån

Kyrkan och FN kritiserar Boris Johnsons Rwandaavtal

504EB06C-A4B3-4658-A503-A107F6002164

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-04-18

Den brittiska regeringen har som väntat fått skarp kritik för sin resoluta kamp mot den illegala smugglingen av migranter från tredje världen i småbåtar över Engelska Kanalen. Migranter som går i land på sydkusten kommer att flygas med enkel biljett till Afrika, närmare bestämt till Rwanda där deras asylansökningar kommer att behandlas.

Om detta skrev utrikeskorrespondenten Rolf Söderlind tidigare i NB Nyhetsbyrån.

Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, fördömde avtalet som ogudaktigt i sin påskpredikan medan FN:s flyktingkommissariat UNHCR förklarade att det strider mot flyktingkonventionen anda.

”UNHCR förblir stark motståndare till arrangemang som syftar till att överföra flyktingar och asylanter till tredje land utan tillräckliga säkerhetsåtgärder och regler,” förklarade Gillian Triggs, talesperson för flyktingkommissariatet. ”Folk som flyr från krig, konflikter och förföljelse förtjänar medlidande och empati. De får inte behandlas som handelsvaror och skickas utomlands för processing.”

I sin predikan i katedralen i Canterbury sade ärkebiskopen att förslaget inte kan tillgodose ”vårt nationella ansvar som ett land grundat på kristna värderingar eftersom att hyra ut vårt ansvar, om än till ett land som Rwanda som försöker göra gott, strider mot Guds anda, (han) som själv tog ansvar för våra misslyckanden.”

Ett förslag till asylavtal med Rwanda undertecknades i torsdags i Kigala av den brittiska inrikesministern Priti Patel och hennes motpart i Rwanda, Vincent Biruta. Meningen är att migranter som gör farliga, illegala resor med småbåtar eller gömda i lastbilar kommer attt få sina asylansökningar behandlade i Rwanda.  De som beviljas asyl kommer sedan att få hjälp med att bygga ett nytt liv i det östafrikanska landet, men det är kanske inte vad till exempel migranter från Irak eller Somalia vill.Desutom, de som vägras asyl skickas tillbaka till sina hemländer.

Som ett led i detta avtal kommer Storbritannien att investera 120 miljoner pund i Rwandas ekonomiska utveckling. London kommer även att stå för kostnaderna för asylbehandlingen, kost och logi samt integration. Allt detta syftar till att avskräcka lycksökare från att ta sig hela vägen från  MENA till den franska kusten där de råkar i händerna på giriga, brutala smugglare för den livsfarliga överfarten till engelska sydkusten. I november förra året drunkade 27 migranter när en gummibåt sjönk i Engelska Kanalen. Endast tre överlevde.

Den brittiska flottan kommer även att med omedelbar verkan ansvara för att stoppa småbåtar i Engelska Kanalen i samarbete med gränspolisen. Smugglare som ertappas kan vänta sig långa fängelsestraff.  Premiärminister Boris Johnson hoppas att flygtransporterna till Rwanda kan börja äga rum om sex veckor men avtalet måste först godkännas av parlamentet. Det är tänkt att gälla retroaktivt från januari för att förhindra en invasion av gummibåtar i sista minuten.

Vad kritiker som FN och ärkebiskopen kanske missar är att de flesta asylanternavid Engelska Kanalennuförtiden i själva verket är ekonomiska migranter som utnyttjar Genèvekonventionen. Avtalet med Rwanda kommer enligt den brittiska regeringen att förbättra stödet för folk som faktiskt flyr från förtryck genom säkra, lagliga vägar, samt göra det lättare att bli av med folk som inte har någon rätt att vistas i Storbritannien och som i onödan tar upp plats i asylkön.

”Asylsystemet måste baseras på behov, inte på möjligheten att betala människosmugglare,” förklarade Priti Patel, som själv är av invandrarbakgrund.

Massmedia här i England har överlag slutat att rutinmässigt beskriva alla dessa nyanlända som flyktingar och betecknar dem istället som migranter. Förra året kom 28.526 migranter båtvägen och av dem var de allra flesta ensamstående unga män från bland annat Afrika som söker ett bättre liv i England. Men BBC illustrerar fortfarande ofta sina reportage med bilder av enstaka kvinnor och barn som tar sig i land på stranden och som den statligaTV-kanalen lyckats spåra upp bland alla männen.

Kritiker har kritiserat Rwandas ställning i fråga om mänskliga rättigheter.Rwanda, ett litet land med tolv miljoner invånare, genomled ett inbördeskrig1990-1994 i vilket 800.000 människor dog. Men President Paul Kagame har försökt att förbättre landets rykte sedan dess och dess ekonomiska tillväxt är stark.

Rolf Söderlind


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021