NB Nyhetsbyrån

Boris Johnson vann misstroendevotum

32A2DC2E-DAC9-4E03-9802-198F2F18A2AE

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-06-07

Den brittiska premiärministern Boris Johnson vann måndagskvällens misstroendevotum bland Tories i underhuset men det tycks vara något av en Pyrrhusseger och framtiden är oviss för honom. Det skriver utrikeskorrespondenten Rolf Söderlind på plats i Storbritannien. 

De konservativa ledamöterna röstade 211-148 för att behålla Johnson som partiledare och premiärminister trots stundtals svidande kritik i de egna leden mot hans kontroversiella roll i partygate där dryckesfester ägde rum i 10 Downing Street mitt under pandemin när stränga regler gällde för sammankomster. För att fälla Johnson krävdes att minst 180 ledamöter röstade emot honom.

Johnson förklarade att resultatet var avgörande och ger regeringen en möjlighet att gå vidare, men den tidigare konservativa partiledaren Lord Hague deklarerade att det är dags för Johnson att avgå.

”Den skada som tillfogats hans ledarskap är allvarlig,”skrev Hague i en kommentar i den konservativa tidningen The Times på tisdagen. Tidningen noterade att resultatet var värre än vad Johnsons förtrogna hade räknat med. De hade hoppats att rösterna mot Johnson skulle begränsas till omkring 100.

Labours vice ordförande Angela Rayner sade efter omröstningen att folk som följde alla de regler som Johnson införde under pandemin, men själv inte höll sig till, inte kommer att kunna gå vidare efter detta. Hon krävde som vanligt hans avgång.

En anledning till att premiärministern vann omröstningen kan vara att det för närvarande inte finns någon självklar efterträdare i partiet. Men Johnson ses alltmer som en belastning i partikretsar på grund av partygate. Den 23 juni äger två fyllnadsval rum och opinionsmätningar tyder på att Tories kommer att förlora stort till Labour på grund av skandalen.

Måndagskvällens omröstning avslöjade djupa klyftor inom Tories som kommer att fortsätta att utgöra ett hot mot Johnsons auktoritet i ett läge när han försöker leda partiet till nästa allmänna val om två år. Enligt reglerna är Johnson nu besparad en ny misstroendeomröstning i de egna leden de kommande 12 månaderna, men det talas redan om att ändra på reglerna vid behov.

Johnson dömdes till symboliska 50 pund i böter i april för brott mot lockdownreglerna efter att bland annat ha bevistat en födelsedagsfest till sin ära i 10 Downing Street 19 juni 2020. Han blev därmed den första sittande brittiska premiärministern som råkat i klammeri med rättvisan, men inget misstroendevotum ägde rum för allas ögon var på kriget i Ukraina. Johnson och många av hans rådgivare bötfälldes som resultat av en polisutredning.

Men för två veckor sedan släpptes statsutredaren Sue Grays detaljerade chockrapport. The Times hävdar att Johnson försökte hindra Gray från att ge ut rapporten. Den talar om fyllefester i 10 Downing Street mitt under lockdown, en tjänsteman söp sig så full att han spydde och Torymedlemmar uppträde hånfullt mot städpersonalen i regeringskansliet.

Premiärministern levde upp till sitt rykte som pajas genom att skåla med rådgivare samtidigt som han spexade och flaxade upp och ned med armarna. Pinsamma foton tagna vid privata fester i 10 Downing Street fyllde tidningarna. Johnson, som länge blånekat till att några oegentligheter förekommit, har efter hand bett om ursäkt många gånger i underhuset.

Den charmiga men omstridda politikern med den blonda kalufsen fick i uppdrag av Drottning Elizabeth att bilda ny regering 2019 efter Theresa Mays avgång. Han drev sedan igenom Brexit, Storbritanniens utträde ur EU, under stora applåder. Han fixade något som Theresa May inte hade klarat av efter folkomröstningen om EU 2016.

Men Johnson, 57, har genom åren fått sparken från två anställningar på grund av att han ertappats med lögn, bland annat för en rikstidning. Han är för övrigt kontroversiell på grund av sina ibland politiskt inkorrekta uttalanden. Hans uppenbara nonchalans i samband med pandemin är emellertid av reaktionerna att döma ingenting väljarna förlåter honom i en handvändning. Massor av medborgare avstod från att besöka anhöriga för att hålla sig till reglerna som handlade om att begränsa Covid 19.

Rolf Söderlind


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021