NB Nyhetsbyrån

Boris Johnsons Corona-fester en skymf mot drottningen

4435831A-1FBB-427D-9D83-3810C039943F

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-01-16

Den brittiska premiärministern slåss för sin politiska karriär efter att uppenbarligen ha godkänt dryckesfester på 10 Downing Street medan Drottning Elizabeth var tvungen att sörja Prins Philip vid hans begravning iförd munskydd och isolerad från den övriga kungliga familjen på grund av lockdownregler som Boris Johnson själv infört för att bekämpa Covid-19.

Kommande vecka avgörs förmodligen hans öde av en statlig utredning i skandalen som utlöst ett drev på Fleet Street som vittrar blod. Det talas numera i folkmun om en regel för Johnson, en annan för den brittiska allmänheten och drottningen.

I förra veckan anklagades Johnson för dubbelmoral för att ha deltagit i ett garden party i regeringskansliet 10 Downing Streets trädgård vid höjden av ett lockdown våren 2020 när Covid-19 härjade som värst i England. Premiärministern, som är känd för sin vårdslöshet med fakta och bristande intresse för detaljer, nekade först till all kännedom om någon fest, trots att den ägde rum på inbjudan av hans egen privatsekreterare med uppmaningen till personalen: ”Bring your own booze.”

Downing Street är för övrigt även Johnsons bostad. I onsdags kom han sedan med en ihålig ursäkt i Underhuset. Han visste inte att han varit på en fest i sin egen trädgård. Han hade trott att det handlade om ett arbetsmöte med ett 40-tal anställda. Oppositionen och pressen gjorde narr av honom och flera konservativa parlamentsledamöter uppmanade honom att avgå.

Den famösa trädgårdsfesten med öl, vin och gin ledde även till ilska bland folk i allmänhet som tvingats leva under restriktioner mot bland annar folksamlingar genom tre lockdowns. En opinionsmätning för den konservativa morgontidningen The Times visade att sju av tio väljare ansåg att Johnson varit oärlig I sin redogörelse för trädgårdsfesten.

Men till en början verkade det gå åt rätt håll för Johnson när pressen rapporterade att utredaren, en statstjänsteman vid namn Sue Gray, förmodligen inte skulle se något kriminellt i premiärministerns hantering av trädgårdsfesten den 20 maj 2020. Det talades om högst en reprimand för honom. Men sedan framkom det att två fester hade ägt rum på 10 Downing Street kvällen innan begravningen av Prins Philip den 17 april förra året.

The Daily Telegraph skriver att någon skickades ut till kvartersbutiken Tesco för att fylla en resväska med alkohol till vinkylaren. Tjänstemän hade spillt vin på mattorna. Detta ställdes av BBC som kontrast på bästa sändningstid i fredags mot allmänhetens minne av den sörjande drottningen som satt isolerad utan stöd från familjen i en bänkrad vid begravningen med munskydd eftersom hon respekterade Johnsons dekret om social distancing.

Utrikesminister Liz Truss, som tippas efterträda Johnson om han tvingas avgå, berättade senare för BBC att premiärministern bett drottningen om ursäkt. Han hade själv varit på sitt lantställe och följaktligen inte deltagit i någon av festerna den 16 april.

The Times skriver om en dryckeskultur i 10 Downing Street där anställda sover av sig ruset på soffor efter den senaste fredagskvällens booze party. Det har även framkommit att det handlar om ett flertal fester på regeringskansliet under hela lockdownprocessen, medan över 150.000 medborgare dött av viruset.

Den indirekta skymfen mot drottningen tycks ha blivit tungan på vågen, att tvinga henne att sörja sin äkta man sedan 73 år ensam i en kyrkbänk några timmar efter att Johnsons medarbetare på 10 Downing Street festade tills in på natten. Utredaren Sue Gray uppges ha tagits på sängen av de senaste avslöjandena och hon sägs misstänka att 10 Downing Street håller saker och ting hemliga för henne, något som inte bådar gott för hennes utlåtande som väntas komma i slutet av veckan. Men det kan ta längre tid för henne att reda ut alla pinsamma detaljer.

Samtidigt förbereder premiärministern en ordentlig utrensning på 10 Downing Street i ett försök att rädda sitt eget skinn som bär enligt The Independent bär namnet ”Operation Save Big Dog”. Han kommer även att införa ett förbud mot alkohol på 10 Downing Street i ett försök att krossa dryckeskulturen där. Men han vägrar enligt The Times att ta personligt ansvar för situationen. Han uppges ha beklagat sig inför sina rådgivare. ”Hur kom allt detta att tillåtas? Hur hamnade vi här? Varför har ni inte ordnat det här?” En regeringskälla kommenterade för tidningen: “Han gjorde det klart att de har svikit honom. Boris anser sig vara utan skuld, att alla andra bär skuld.”

Den charmiga men omstridda politikern med den blonda kalufsen fick i uppdrag av Drottning Elizabeth att bilda ny regering 2019 efter Theresa Mays avgång. Han drev sedan igenom Brexit, Storbritanniens utträde ur EU under stora applåder. Han fixade något som Theresa May inte hade klarat av efter folkomröstningen om EU 2016.

Men Johnson, 57, utbildad vid Eton och Oxford, har genom åren fått sparken från två anställningar på grund av att han ertappats med lögn, bland annat för en rikstidning. Han är för övrigt kontroversiell på grund av sina ibland politiskt inkorrekta uttalanden. Hans uppenbara nonchalans i samband med pandemin är emellertid av reaktionerna att döma ingenting väljarna förlåter honom i en handvändning.

Johnsons personliga integritet förblir ett problem.
Laura Kuenssberg, politisk redaktör på BBC, kommenterade: ”Ett växande antal av hans egna parlamentsledamöter vill bli av med honom och diskuterar frenetiskt hur och när hans exit kan komma att äga rum.”

Rolf Söderlind

(Rolf Söderlind är svensk journalist bosatt i Storbritannien. Han har tidigare varit verksam bl a vid Reuters)

Bild: The Times


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021