NB Nyhetsbyrån

Brittiska universitet: Varning för klassisk litteratur!

242C5AE8-83E0-4081-97C7-AE84B683D528

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-01-19

Brittiska universitet varnar studenterna för att läsa klassisk litteratur. Inte ens studenter som studerar litteraturvetenskap slipper de särskilda varningar på ett flertal böcker. Det rapporterar tyska Bild.

Vid University of Salford har klassiker som Charlotte Brontës ”Jane Eyre” och Charles Dickens ”Lysande utsikter” försetts med med varningstexter. Studenterna antas kunna bli kränkta av de ämnen som böckerna behandlar.

De klassiska verken skulle möjligen kunna fördärva studenterna, menar utfärdats av varningarna.

Även universitetet i Aberdeen slår larm om ”emotionellt svåra” texter. Man listar på en speciell plattform politiskt inkorrekta inslag så att studenterna ”känner sig tryggare med sina böcker”.

Bland annat varnar man för att Shakespeares pjäs ”Julius Caesar” innehåller mord och ”sexistiska attityder”. När det gäller Jane Austens ”Stolthet och fördom” uppges romanen vara full av ”klassisism” och ”sexism” som kan vara kränkande.

I Jane Austens roman ”Förnuft och känsla” återfinns ”rasism och sexism som är typiska för perioden”. Detta enligt en annan varning. Vid det anrika Cambridge har man ”triggervarningar” i sin digitala bibliotekskatalog.

För att använda sökjänsten måste studenterna först vidgå, att de är införstådda med att de kan komma att provoceras av att teman som klasskillnader, rasism, homofobi, våld, trauma, krig och funktionshinder dyker upp i böckerna.

Christopher Jarnvall

Bild: Wikipedia


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021