NB Nyhetsbyrån

Stadsplaneraren: ”Bygg det folk gillar!”

ED9236D3-567D-4C06-B158-E3DB98A3574C

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-11-20

Jerker Söderlind är arkitekt och stadsplanerare. Han har valt att jobba med SD i Stockholms stad och har har skrivit en bok som heter ”Bygg det folk gillar”. Den handlar om arkitektur och stadsplanering med vackrare hus och trevligare städer. Han ställer sig frågan: Varför bor alla arkitekter i vackra hus – men ritar fula åt andra?!

Vi pratar om rivningsvågen för 50-60 år sedan, om hur svårt det verkar vara att bygga hus som folk verkar vilja bo i. Och framför allt hur stadskärnorna utarmas eftersom det inte går att ta sig dit med bil längre. Men i USA har man andra metoder: Där anpassar man arkitekturen till de stilar folk verkar föredra på byggnaderna.

Söderlind tycker sig se hur studenterna vid arkitektskolorna förändras efter kursstarten, hur de fylls med konstiga idéer kring att bygga hus som folk faktiskt tycker är fula. Men ingen arkitekt verkar vara intresserad av att försvara det de gör, trots kritiken. De ställer aldrig upp i debatten. Det känns som att de föraktar omvärldens ”simpla” smak.

Christopher Jarnvall

Lyssna till samtalet:


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021