NB Nyhetsbyrån

Den svenska energikrisen: Klippans bruk tvingas lägga ned produktion och varsla

1EDA2297-E77F-4995-9FBF-F7B2D9F35D4E

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-10-25

Skåne är speciellt hårt drabbat av den svenska energikrisen. Pappersbruket i Klippan stänger en maskin och varslar ungefär en tredjedel av sin personal. Detta på grund av höjda energipriser. Det skriver SVT.

Pandemin slog hårt mot pappersbruket i Klippan, som tillverkar råvaran till pappersservetter. Nu drabbas företaget även av de höga energikostnaderna på naturgas och el.

”Vi kommer att dra ned kapaciteten till nästan hälften av vad vi skulle kunna producera.” Det säger Olle Grundberg, VD vid Klippans bruk.

Elpriserna i det så kallade prisområde fyra, som Skåne tillhör, är rekordhöga och tillsammans med andra kostnadsökningar som kraftigt har höjt naturgaspris, transportkostnader, höjda utsläppsrätter och dyrare pappersråvara tvingas Klippans bruk stänga ner en maskinlinje för att inte riskera lönsamheten.

Detta innebär att företaget nu varslar 24 av totalt 75 anställda. Framöver satsar bruket på ställa om från fossilt bränsle till biobränsle – men det tar tid att ställa om och är dessutom dyrbart.

NB Nyhetsbyrån har sökt energiminister Anders Ygeman (S) för en kommentar, men han har inte gått att nå. Han har dock tidigare sagt, att han inte oroar sig för energiläget i Sverige.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021