NB Nyhetsbyrån

Det blev en hel del gin ikväll…

F84B9C85-88EC-4307-9ACB-81A2F62F3B9A

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-04-22

Fredagskvällen blev som en avsmakningsmeny. Jag hade en del trevlig gin hemma, som jag inte hade testat. Vanlig gin till drajjan förstås. Men också smaksatt: Fläder och rabarber.

Gin är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär. Gin produceras framförallt i England och används huvudsakligen till drinkar som Gin&Tonic och Dry Martini. Gin var och är stort i Storbritannien och brittiska matroser fick en gång i tiden en ranson gin som lön, sägs det.

Namnet gin kommer från det nederländska namnet genever. Det i sin tur härstammar från latinets juniperus, namnet på ensläktet till vilket enbusken hör. Drycken togs fram av en läkare på 1500-talet och skall ha varit bra mot bl a gallsten.

Jag kan säga att flädergin av märket ”Doggelitros Ginebra” var riktigt bra. Tillverkad i Sverige av Vera’s Bryggeri. Kyls med en isbit och skakas. Rabarbergin från samma leverantör var också värt att prova.

Jodå, både gin med flädersmak och rabarbersmak var definitivt värt att prova. Egentligen bara att dricka som det är med is till. Ett kul komplement till en vanlig Dry Martini med en bit citronskal eller en oliv.

Skål och trevlig fredagkväll!

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021