NB Nyhetsbyrån

Detta vill jag dricka till nyår!

BA8BC7DF-BF43-4F5B-AD42-E14E611D7E00

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-12-31

Nyår är ju speciellt. Här dricker vi Champagne förstås, som de flesta. Champagne när vi startar kvällen, Champagne när vi avslutar – och däremellan kanske något gott rött. Något kraftigt om det blir vilt till huvudrätten.

Jag startar gärna tidigt på kvällen och sabrerar. Bara för att det är roligt. Smakmässigt tillför det absolut ingenting. Och man får även passa sig för vassa glaskanter på flaskan efter ett välriktat hugg.

Sedan är det kanske läge att fortsätta med torr Champagne till löjromstoast eller ugnsgratinerad hummer eller vad man tycker är gott att starta med. Champagne kan man i regel hitta på Systembolaget från knappt 200 kronor upp mot tusenlappen.

Till huvudrätten gör jag rådjursfilé ikväll. Med potatisgratäng. Till det blir det ett kraftigt, gott vin från Uruguay, som jag har provat tidigare: Garzón (nummer 3210). Ursprungslandet är ju inte en av våra mer kända producenter, men detta är ett vin i min smak!

Garzón kostar 129 kronor flaskan, kan gärna lagras om man önskar. Fyllighet, strävhet och fruktsyra ligger alla på ”klockan 10” på cirkeln. Här har vi mycket fat, plommon, bär, svartpeppar, té… Fott till vilt!

Jag skippar nog efterrätten och tar en bit stilton och gammalt portvin ur en flaska från 1996, som jag drog upp ur källaren. Flaskor från bra portvinstår bör ligga minst 25 år innan man dricker dem. Gästerna får klara sig utan sorbet eller annan söt efterrätt. Stilton och portvin är bättre…

Min erfarenhet är att man sitter för länge till bords och sedan blir det stressigt vid tolvslaget. Då drar vi upp kvällens andra Champagne, som – med rekommendation från krögaren och vinkännaren Carl Jan Granqvist – gärna kan vara litet söt. Då blir man  behagligt trött inför sänggåendet.

Så nu är det väl bara att önska Gott Nytt År! 🎉🥂🇸🇪

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021