NB Nyhetsbyrån

Dieselpriset knäcker våra företagare!

30F41B21-0515-444B-A48A-9E4AAD874ADC

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-01-05

Det höga dieselpriset – som fortsätter att stiga – hotar att knäcka våra företagare. En förtvivlad entreprenör som kör grävmaskiner hörde av sig och bad oss fortsätta att driva kravet på att S-regeringen inte driver upp priset. Hans företag håller på att knäckas.

Dieselpriset kommer att höjas med 1:20 per år – till 30 kronor litern 2030 – om regeringen får som den vill. Det är den så kallade reduktionsplikten, när man blandar i alltmer biobränsle, som fördyrar dieseln. Den 1 januari steg dieselpriset över 20 kronor. Det skriver Dagens PS.

Energiminister Khashayar Farmanbar ”har förståelse för att det påverkar många”. Säger han. Han vill utreda hur höjningen påverkar svenskarna. Tanken var att den skulle bli cirka 40 öre per år. Nu är den tre gånger så hög. Samtidigt beskattas den nya biodieseln på samma sätt som fossil diesel.

Men det behövs ingen utredning! Fråga vilken lantbrukare eller åkare som helst! Fråga vilken grävmaskinist eller lantis med dieselbil som behöver köra miltals för att handla!

Och regeringen vill ju såklart ha in skatten! Den efterskänker man inte. Fundera på allt bra ni får för alla dryga skattepengar… Varför skattas biodiesel på samma sätt som fossil diesel?!

I Tyskland kostar en liter diesel bara 75 procent av det svenska priset. De nordiska grannländerna ligger också betydligt lägre. Det lönar sig att köra över Öresundsbron och tanka i Danmark eller passera gränsen till Norge för att fylla dieseltanken.

Allt detta påverkar i hög grad konkurrenskraften hos svenska lantbrukare och andra företagare, som våra åkerier och entreprenörer med exempelvis grävare. Privatpersoner som är beroende av en driftsäker bil på landsbygden drabbas också hårt. Det här kommer att slå tillbaka mot regeringen!

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021