NB Nyhetsbyrån

Elransonering i vinter – elen stängs av?

4A873AEA-030E-425D-8D48-F67E047BED05

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-08-01

Det talas om elransonering i vinter – för gott och väl tre miljoner svenskar i södra Sverige. Vad innebär detta i praktiken? Kan de bli så illa att systemet slocknar och det blir helt svart? Ja, i värsta fall blir det så. Risken ökar med efterfrågan på el. Det blir huggsexa på den europeiska elmarknad, som vi numera är kopplade till…

Risken har ökat för att elen inte kommer att räcka till. Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska Kraftnät, säger att man planerar för ett ”worst-case-scenario” men att det förstås inte är säkert att det går så långt. Men hamnar vi i ett läge där tillgången blir mindre än efterfrågan, då kommer eltillförseln att reduceras för alla köpare. Och priset kan rusa till rekordnivåer.

I detta läge är vi ändå i en situation som man själv till viss del kan styra. Det finns reserver att ta till. Men räcker inte dessa – och den risken finns – då är det krisläge. I krisläget kopplar man bort – då blir det svart. Som ett strömavbrott. Texas och andra delar av USA har haft bortkoppling. I Texas frös människor ihjäl i vinterkylan.

Christopher Jarnvall

Lyssna till inslaget:


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021