NB Nyhetsbyrån

Energiministern har fel – men felet är Magda Anderssons

1736ED0A-7DC8-47A6-A534-F8311CFB316E

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-05-17

Energiminister Farmanbar talar om att vi snart skall ha lägre elpriser och stabil elförsörjning. Men han lovar för mycket. Det konstaterar SR Kaliber och lyfter samtidigt fram prisskillnaden mellan norra och södra Sverige samt konstaterar att våra problem knappast beror på Putins krig utan på nedlagda kärnreaktorer.

Ett av världens mest stabila energiförsörjningssystem revs ned på ett par decennier. Den planerbara elproduktionen har avvecklats steg för steg. Den stora smällen kom efter 2015 då fyra reaktorer har avvecklats. Vindkraften tar för lång tid att installera och den fungerar inte.

Nu har Farmanbar fått problemen i knät, men även om han tycks vara totalt okunnig på sitt område är felet inte helt och hållet hans. Han tillträdde i höstas och hela energisystemet har monterats ned sedan flera år. Felet ligger hos den regering som har suttit vid makten sedan 2014 tillsammans med Miljöpartiet. Magdalena Andersson har suttit med hela tiden.

Kärnkraften har avvecklats eftersom den har gjorts olönsam med bland annat effektskatten. Farmanbar är egentligen bara en papegoja som visserligen inte kan sitt ämne, upprepar det han har fått order om att säga, men som faktiskt inte bär hela skulden för haveriet. Han talar mot bättre vetande om att den havsbaserade vindkraften skulle kunna vara på plats inom ett par år, men  det är alltför optimistiskt, menar expertisen.

Utöver detta problem med den dyra elen räcker dessutom elen inte till för att köra elintensiva företag. Sverige står inför stora problem och detta har kullkastat tillvaron för såväl privatpersoner som företag.

Christopher Jarnvall

Bild: Wikipedia


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021