NB Nyhetsbyrån

Enorm ökning av rån mot unga

800px-Swedish_police_car_from_above

Fredrik Antonsson

- Publicerad 2019-10-30

Antalet personrån mot unga rånoffer har ökat mycket kraftigt de senaste åren. Polisen ser ökningen som mycket olycklig, då unga brottsutsatta lätt traumatiseras av upplevelsen för lång tid framåt.

Under perioden januari till och med september år 2015 anmäldes totalt 711 rån där rånoffret var en person under 18 år. Fyra år senare har antalet anmälda rån mot unga brottsoffer ökat till 1798 fall, uppger TV4. Ökningen är dramatisk och tydlig. Enligt polisen är denna utveckling djupt olycklig då unga brottsoffer blir rädda och traumatiserade för lång tid framåt.

Poliskällor som NB Nyhetsbyrån har talat med anger även att rånen mot unga brottsoffer har blivit grövre och mer samordnade sedan 2015. Rånen utförs nu med större brutalitet och mer våld. Dessutom kan man se hur grupper av unga rånare ger sig på flera offer i samma område på kort tid.

Rånbytet är ofta värdeföremål, som mobiltelefoner, smycken och märkeskläder. Vid minsta motstånd från rånoffret tar rånarna inte sällan till våld som leder till kroppsskador. Dessutom chockas offren ofta mycket svårt och får svårt att återgå till ett tidigare livsmönster, där man obehindrat rörde sig fritt ute i till exempel mörka miljöer.

Fredrik Antonsson


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021