EU vill se fyra dagars arbetsvecka
EU vill börja arbeta för att implementera fyra dagars arbetsvecka för alla unionens medlemmar. Tanken är att göra vissa branscher med arbetskraftsbrist mer attraktiva, säger EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter Nicolas Schmit, rapporterar Euractiv.
Det var i en kommentar om ett portugisiskt experiment där man prövar fyradagarsveckor för frivilliga företag, som EU-kommissionären förklarade att EU:s ambition bör vara att ha en gemensam politik för nedkortandet av arbetsveckan i hela unionen.
“Jag tror att [frågan om fyradagarsveckor, red. anm.] är något som rör sig framåt [...] eftersom de nya generationerna har särskilda bilder av balansen mellan arbete och fritid. Jag är öppen för det”, sa Schmit till den portugisiska tidningen Lusa. Han menar att arbetskraftsbrist är ett större problem än arbetslöshet i Europa, och att man kan få folk att söka sig till särskilt skriande branscher om de har fyra arbetsdagar i veckan istället för fem.
Svenska arbetare kritiska till EU:s arbetsregleringar
Anställda inom svensk räddningstjänst har tidigare rasat mot andra försök av EU att införa svepande regleringar av arbetstider.
Bland annat skrev 2 400 brandmän i april i år på en protestlista mot ett arbetstidsdirektiv från EU som skulle garantera dem elva timmars dygnsvila, eftersom det skulle innebära att 24-timmarspass, som är vanliga inom yrket, i bästa fall blir omgärdade av byråkrati, och i värsta fall olagliga. Resultatet, menade gruppen “Skydda räddningstjänstens arbetstider”, skulle bli att brandmännen går miste om vilodagar, och istället måste arbeta flera kortare men regelbundna pass på raken, vilket begränsar deras fritid. Det direktivet, som Sverige som medlem i EU måste anta, träder i kraft i oktober i år.