NB Nyhetsbyrån

Faller Boris Johnson efter sitt pandemi-party?

3FEC194E-0305-4AC8-ACED-C1231E3AE63E

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-01-13

Det finns ett uttryck bland old Etonians och andra medlemmar av den brittiska överklassen: ”Never apologise, never explain.” Men det var precis vad Premiärminister Boris Johnson gjorde i Underhuset på onsdagen. Han hade inget val. Det var antingen en ödmjuk ursäkt eller att tvingas avgå under press från såväl oppositionen som sina egna i Tories.

Han hade nämligen anklagats för dubbelmoral för att ha deltagit i ett garden party i 10 Downing Streets trädgård vid höjden av ett lockdown våren 2020 när Covid-19 härjade som värst i England.

”The party is over,” deklarerade Labourledaren Sir Keir Starmer i underhuset. ”Hans försvar: han visste inte att han var på ett party. Antingen avgår premiärministern eller så tvingas han ut.”

Den famösa trädgårdsfesten med öl, vin och gin avslöjades nyligen och ledde till ilska bland folk i allmänhet som tvingats leva under restriktioner mot bland annat folksamlingar genom tre lockdowns. Det omedelbara resultatet var att Tories förlorade ett fyllnadsval i en valkrets i North Shropshire som partiet hållit i 200 år till Liberal-Demokraterna. Ett nyckelord bland väljarna var ”sleaze”, alltså äckel eller skamligt. En regel för Boris, en annan för väljarna .

Johnson, som är känd för att strunta i detaljer, försökte slingra sig med att påstå att han trodde det var ett arbetsmöte, men det framkom att det hade handlat om ett knytkalas för 40 deltagare som uppmanats att ”bring your own booze”

”Jag vill be om ursäkt,” sade Johnson vid början av en frågestund. ”Jag vet att miljontals människor har gjort enorma uppoffringar de senaste 18 månaderna. Jag förstår raseriet de hyser mot mig och den regering som jag leder när de får uppfattningen att Nr 10 inte följer reglerna.”

Johnson förklarade att han bara deltog 25 minuter i sammankomsten vid 1800-tiden 20 maj 2020. Mark Harper, en konservativ parlamentsledamot, förklarade att det nu är Tory-medlemmarnas sak att avgöra om “landet har den ledning det förtjänar. Han har nu erkänt att han deltog i vad de flesta medborgare skull betrakta som ett party vid  den första lockdown-perioden när sådant bröt mot lagen.”

Sir Christopher Chope, en annan konservativ parlamentsledamot, förväntade sig inte att Tories omedelbart skulle söka något misstroendevotum.  ”Jag påstår inte att han klarat sig,” sade Sir Christopher till Sky News. ”Jag tror han har vunnit en smula tid med sin ursäkt.”

Men tidningarna tävlade på torsdagen om att göra narr av Johnsons ihåliga ursäkt. Daily Mirrors rubrik på första sidan var “Disgrace” (Vanära). “Först sade Johnson att inga regler bröts … sedan sade han att han inte visste om några parties … nu medger han att han var på ett … men insåg inte att det var ett party.”

The Guardian rapporterade om omfattande ”hån” efter Johnsons påstående att han inte vetat om att han var på en fest i sin egen trädgård.

Financial Times sammanfattade: ”Johnson ställs inför krav från Tories om att avgå efter att ha deltagit i ett lockdown-party.”

Den omstridda men charmiga politikern med den blonda kalufsen fick i uppdrag av Drottning Elizabeth att bilda ny regering 2019 efter Theresa Mays avgång. Han drev sedan igenom Brexit, Storbritanniens utträde ur EU.

Johnson, 57,  utbildad vid Eton och Oxford, har genom åren fått sparken från två anställningar på grund av att han ertappats med lögn, bland annat för en rikstidning. Han är för övrigt kontroversiell på grund av sina ibland klumpiga uttalanden. Han bad vid en TV-debatt om ursäkt för att ha liknat muslimska kvinnor iklädda burkas vid “brevlådor”, men hans befriande politiskt inkorrekta hållning tilltalar förmodligen många väljare i ett land med ökad muslimsk invandring.

Hans nonchalanta övertramp i samband med pandemin är emellertid av reaktionerna att döma ingenting väljarna förlåter honom i en handvändning. Johnsons personliga integritet förblir ett problem.

En oberoende parlamentarisk utredning är tillsatt för att fastställa vad som hände vid trädgårdsfesten den 20 maj 2020. Den förväntas komma med ett utlåtande tidigast nästa vecka.

Rolf Söderlind

Rolf Söderlind är journalist, har arbetat internationellt – bl a för Reuters – under många år och är numera bosatt i Storbritannien.


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021