NB Nyhetsbyrån

Forskare hittade ”utdött” djur

8D74374B-D079-4F6D-823F-CE694E349A72

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-10-09

Det handlar om en stor, vinglös kackerlacka som lever av trä och som bara har funnits på ön Lord Howe i Stilla havet, utanför Australien. Arten bär det vetenskapliga namnet Panesthia lata och troddes ha dött ut i samband med att råttor anlände till ön 1918. Detta skriver NT/TT.
Doktoranden Maxim Adams vid University of Sydney hittade nyligen ett exemplar av den ”utdöda” arten när han lyfte på en sten. Trots att forskarna emellertid letade i en vecka och sökte igenom alla andra träd i närheten, så hittades inga fler denna gång.Lord Howe ligger 60 mil från australiska östkusten. Öns isolering har givit uppkomst till unika – s k ”endemiska” – arter. Här finns 1.600 ryggradslösa djurarter, varav hälften inte går att finna någon annanstans på planeten.

Den två–fyra centimeter långa kackerlackan är viktig som föda till andra djur och för att den bidrar till att bryta ned döda träd. Forskare hade tänkt introducera liknande arter på ön, men nu behövs alltså inte det.

Christopher Jarnvall
Bild: Wikipedia

Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021