NB Nyhetsbyrån

Forskare: WHO:s ignorans kostar miljontals liv

5B150561-6C45-443E-BB7C-B2816104B4B3

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-10-18

Fler än etthundra tunga hälsoexperter uppmanar världshälsoorganisationen WHO att gå ifrån sin negativa inställning till bland annat elektroniska cigaretter och att inkludera skademinimering på tobaksområdet.

Utvecklingen under det senaste decenniet har inneburit att det nu på tobaks- och nikotinmarknaden finns många tillgängliga nikotinprodukter som inte innebär förbränning av tobak och inandning av rök. Dessa rökfria produkter inkluderar e-cigaretter, produkter för uppvärmd tobak och tobaksfritt snus.

Experterna menar nu, att WHO:s restriktiva linje bland annat då det gäller dessa nya produkter kan kosta miljontals liv. När stora internationella organisationer som WHO attackerar alla rökfria produkter som snus, uppvärmd tobak och e-cigaretter finns det en risk för folkhälsan.

För att fler ska sluta röka måste mindre skadliga alternativ kunna konkurrera med cigaretterna, med information om skillnaderna i risken för skada och tillgänglighet. Det anser de hundra forskarna, som har skrivit under brevet.

Bland undertecknarna finns bland annat Karl-Erik Lund, väl ansedd forskare vid norska Folkhälsoinstitutet, samt forskaren Lars Ramström på Institutet för tobaksforskning i Sverige.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021