NB Nyhetsbyrån

Grosshandlarens grogg – en klassiker!

97198C87-4DE6-45F1-81D5-C09E8EBDF05F

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2023-03-10

Det finns ett antal gamla klassiska drinkar – eller groggar – som är mer eller mindre bortglömda idag. Vi har blivit vinkännare eller single malt-fantaster och gamla hederliga svenska groggar får stå tillbaka. Därför vill jag framhålla ”grosshandlargroggen”.

Detta var något fina herrar fordom hällde upp på nattkröken efter middagen. Cigarrerna kom fram och groggarna blandades. En klassiker var just det som blev känt som grosshandlargroggen. Sprit som bas, sedan på med läskedryck.

En ”riktig” grosshandlargrogg består av Eau-de-vie och Sockerdricka. Man kan med fördel blanda den en del starkt och fem delar läsk. Eau-de-vie finns på varje välsorterat Systembolag och de flesta hökare kan nog tillhandahålla Sockerdricka.

Vissa hävdar att det skall vara Trocadero eller Pommac istället för Sockerdricka och det må väl vara hänt. Man kan också använda konjak som bas, men inte för fin. En VS duger gott och det är bortkastat att hälla på finspriten. En XO skall njutas som den är – utan något till.

Men frågar ni mig, föredrar jag Eau-de-vie framför konjaken som bas. En VS Grönstedts blir fin som den är till cigarren. Det behövs inte läskedryck ovanpå.

Glasen – numrerade och elegant graverade – tillhörde en gång i tiden min farfars morbror. Han hette Emil Olners och var faktiskt grosshandlare, om jag inte minns fel. Så han får vara med på ett hörn.

Jag önskar er därmed en fin kväll och säger skål på gammalt svenskt manér!

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021