Hälften av svenskarna positiva till övervakning – Tros minska brottsligheten
Kontroversiella förslag som att införa anonyma vittnen, visitationszoner, och rätt för polisen att lyssna av personer utan misstanke får stöd av omkring 6 av 10 personer i Sverige, enligt en mätning från Dagens Nyheter/Ipsos. 54 procent svarar rätt ut ja på frågan om statens förmåga att övervaka dem ska öka.
Förslagen i fråga har kritiserats för att bryta mot rättsstatliga principer, och göra enskilda medborgare sårbara för integritetskränkningar från staten. Samtidigt tillhör de de mest upprepade idéerna från bland annat Tidöpartierna om hur man ska lösa den invandrade gängbrottsligheten.
72 procent av tillfrågade i mätningen är för möjligheten att vittna anonymt i domstolar, 60 procent är för att införa zoner där polisen får visitera personer utan formell misstanke, och 57 procent är för att polisen ska kunna avlyssna desamma.
“Det här är en stark indikator på att människor i dag är beredda att tumma ganska mycket på sina rättigheter för att vi ska komma till rätta med brottsligheten. Många noterar nog att polisens insatser inte haft tillräcklig effekt, samtidigt som man tänker att man själv har rent mjöl i påsen”, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.
Samtidigt är majoriteten som tycker att övervakning och avlyssning tydligt minskar brottsligheten knapp. 51 procent svarar ja på frågan, och 29 procent nej.