NB Nyhetsbyrån

I det historiska Västergötland

2C5CA82C-3EC0-44DA-B591-CB4AFA52C848

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-04-10

Lilla idylliska Skara är – säger man – förmodligen Sveriges äldsta stad. Domkyrkan är storslagen –  fick sin gotiska exteriör på 1800-talet av – men den första grunden lades redan på 1000-talet. Murarna finns framgrävda i kryptan.

Här i Skara var en av våra stora psalmförfattare, Jesper Svedberg, biskop och Erik Soop, översten för Västgöta kavalleri, har sitt gravkor i kyrkan.

Soop var barndomsvän med Gustav II Adolf och deltog vid kungens sida både i polska kriget och sedan i det 30-åriga dito. Men han dog hemma i Västergötland den 15 mars 1632. Hans grav i Skara är pampig och han vilar tillsammans med hustrun från släkten Posse.

Boka gärna en resa i trakten. Gudhems klosterruin och natursköna Hornborgasjön är sevärda. Och förstås Varnhems klosterruiner och den kulturbygd som har varit känd i århundraden men som Guillous böcker om Arn faktiskt blåste liv i.

I Varnhems kyrka ligger Birger Jarl och flera av våra medeltida kungar. Här har också drottning Kristinas gunstling Magnus Gabriel De la Gardie fått sista vilan tillsammans med hustrun och Vasaättlingen Maria Ephrosyne. I Varnhem begrovs även biskop Svedberg.

De la Gardie ägde halva Västergötland och mer därtill under sin storhetstid, men han dog utfattig. Då hade han kvar Venngarn i Uppland och Höjentorp här i närheten. I övrigt plockade reduktionen av honom det mesta, som han och fadern hade fått av frikostiga monarker. Det skulle nu tillbaka till Kronan.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021