NB Nyhetsbyrån

Ikväll blir det australiensiskt tema!

A389E1E1-61D4-49AC-9AA5-53310813A413

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-10-15

De fina australiensiska vinerna har ingen lång historia. Det var egentligen på 1950-talet som man alltmer frångick traditionen att producera starkviner och började ta fram mer av bordsviner. Men vinodlarna startade redan vid mitten av 1800-talet.

Med tiden har Australien – och även Nya Zeeland – tagit fram riktigt förnämliga kvalitetsviner. Ofta passar de till det kött man producerar – mycket lamm – eller den fisk man tar upp. Inte sällan är det tyskättade odlare som har tagit med sig traditionen hemifrån.

Det odlas vin i alla delstaterna, även längst upp i norr, som ligger närmare ekvatorn. Men de bästa odlingarna ligger i de sydöstra delarna av landet, i South Australia, Victoria och New South Wales.

Seppeltsfield Village är ett gott Shiraz-vin från Barossa. Björnbär, vitpeppar, skogshallon och plommon. Bland annat. Nummer 90202 på Systembolaget. Det kan vara värt att prova.

Det är mycket fylligt och gott till lamm eller nöt. Men jag skulle kunna tänka mig det även till vilt som hjort eller gris.

Smaklig spis denna fredag!

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021