NB Nyhetsbyrån

Inmålade i ett hörn – igen…

A3E452B7-4AA7-4C07-8140-9E6D8C6A2052

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2018-04-30

Partiledarduellen i gårdagens Agenda mellan Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var intressant. En bra debatt mellan två partiledare som brukar hålla en sansad och civiliserad ton. Det borde inte vara svårt för dem att komma överens.

Migrations- och integrationsfrågan är också avgörande för hur det går i valet – och trovärdigheten inför regeringsbildandet. Frågan är en av de tre viktigaste tillsammans med vården och säkerheten/tryggheten.

Det som framgick var väl egentligen, att det inte ser ut att finnas så stora skillnader mellan SD:s migrationspolitik och Moderaternas. I alla fall den migrationspolitik M på senare år har anammat. Kristersson var ju också tydlig med att det inte är möjligt att återgå till den policy som rådde före 2015.

Men vad än Ulf Kristersson tycker i detta har moderaterna problem. Dels inom partiet med en migrationspolitisk talesperson som verkar ha en betydligt generösare syn på migrationsnivåer än Kristersson. Dels har man uppenbara problem inom Alliansen, där Centerpartiet sticker ut åt ett helt annat håll än övriga.

Jimmie Åkesson är uppenbarligen villig att kompromissa. Det måste man göra om man inte får 51 procent, som han konstaterade. Frågan är sedan hur mycket Åkesson och SD egentligen skulle kunna kompromissa i denna fråga. Ja, idag definitivt mer än tidigare, eftersom en hel del tidigare belastare numera har lämnat partiet, i alla fall den aktiva politiken.

NB Nyhetsbyrån tyckte nog inte att det lät som om en samsyn mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna var alldeles omöjlig att uppnå. Men skall Kristersson hålla ihop Alliansen till varje pris och låta framför allt Annie Lööf sätta sig på tvären, blir det förstås svårt.

Och i det läget väljer Moderaterna att måla in sig i ett hörn. Igen! Precis som 2014. Man skall göra upp med Socialdemokraterna kring migrationen, säger Kristersson rakt ut. Därmed har man försämrat sin förhandlingsposition och låter Socialdemokraterna sätta agendan. Förstår inte Moderaterna det?!

Vad säger egentligen de moderata väljarna? Förra gången röstade de med fötterna och hamnade hos SD. Grattis Åkesson, får man väl säga. Och grattis Stefan Löfven som i praktiken redan verkar ha Moderaterna som i en liten ask.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021