NB Nyhetsbyrån

Intern M-kritik: Reinfeldts katastrofbeslut

5E09C6EE-D991-453B-B6D0-6D755882D7E5

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-10-23

Många gamla moderater och högerpartister förfasas över den utveckling Moderaterna har fått idag – och Fredrik Reinfeldt och hans vänstersväng var ett hårt slag som det tar tid för partiet att hämta sig från. Ulf Adelsohn – partiledare 1981-86 – är en av de hårda kritikerna. 

Den tidigare partiledaren i Moderaterna har hårt kritiserat Fredrik Reinfeldt och den politik partiet bedrev – framför allt kring kring valet 2014. Adelsohn menar, att Reinfeldt mycket väl hade kunnat sitta kvar vid regeringsmakten och den senare Decemberöverenskommelsen betraktar han som ett stort misstag.

Andra gamla ledande moderatpolitiker har förfasats över partiets jamsande med Miljöpartiet, med vurmen för fri invandring och med dödsstöten mot Försvarsmakten – ”särintresset”. De käner helt enkelt inte igen sig i sitt parti.

Moderaterna har nu sin stämma i Helsingborg och vi får väl se vad den mynnar ut i. När man – som någon – börjar prata arbetslinje och jämställdhet blir det inte alltid rätt. Som när ett förslag om att slänga in barn på dagis från åtta månaders ålder för jämställdhetens skull kom upp…

Men å andra sidan: Moderaterna har ju även talat om att Sverige skall vara en ”humanitär stormakt” med vidöppna gränser och givit miljöpartisterna carte blanche i utbyte mot politiskt stöd, så inget förvånar väl en gammal högerman längre. Tyvärr.

Men de två stora strategiska felen – precis som Adelsohn skriver i debatten – var att Reinfeldt slängde in handduken på valnatten 2014 och att Moderaterna sedan blev vänsterregeringens gisslan i DÖ – en ödesdiger och katastrofal överenskommelse som för all del Kristdemokraterna både initierade (Göran Hägglund) och sedan spräckte (Sara Skyttedahl) efter tio månader.

Moderaterna har därefter haft en lång uppförsbacke och många har känt att det faktiskt inte går att lita på partiet längre. Sverigedemokraterna framstår som en långt mer pålitlig spelare för att driva fram en konservativ regering.

Är Moderaterna nu kloka, fortsätter de att svänga höger, låter tokliberalerna som ”känner” en massa och spjärnar emot ett samarbete med SD lämna partiet och ansluta sig till Centerns självdöende sekt. Det kan ge ett tapp på kort sikt, men återbördar förtroendet för ett parti som halkade rejält i diket.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021