NB Nyhetsbyrån

Islamistiska stenkastare får straffen sänkta

027C5511-3F2D-4BDD-BAF6-09598571BB14

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2023-03-14

Två män som tidigare dömdes för grovt blåljussabotage i hovrätten efter korankravaller i Sveaparken i Örebro har fått sina straff sänkta från fem år samt fem år och sex månader till tre år respektive tre år och tre månader. Det skriver Folkbladet/TT.

Polisen ställer sig dock frågande till domarna, som är på miniminivå.

”Såklart kan vi inte annat än fråga oss vad vi som poliser faktiskt skall behöva utstå för att man skall tillämpa den högre delen av straffskalan.” Det menar kommenderingschef Emelie Bodegrim på polisens hemsida.

Det är första gången Högsta domstolen prövar ett fall med den förhållandevis nya brottsrubriceringen. Brottet kan ge mellan två och 18 års fängelse. Straffen på tre år är alltså endast strax över miniminivån.

”Våra medarbetare som var i Sveaparken under upploppet behövde uppleva något som närmast liknade en krigszon medan de försvarade vår demokrati. Men domen ger oss vägledning i vad som blir viktigast för oss framöver i den fortsatta utredningen”, säger Emelie Bodegrim.

Hon tycker dock att det är bra att saken har prövats av HD och att det nu finns ett prejudikat och fastställs att det verkligen handlar om grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021