Gå till innehåll

Jessika Roswalls vinnande möjligheter i Bryssel

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen t.v. Svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) t.h. Foto: EU/Dati Bendo/Fred Marvaux

Med Europaparlamentets utfrågningar av nominerade EU-kommissionärer som ska inledas i början av november kommer Sveriges val – den tidigare EU-ministern Jessika Roswall – att ha en viktig roll som Europas miljökommissionär. Hennes bakgrund ger också avgörande ledtrådar om hur hon kommer att ta sig an sin nya portfölj och de element som kommer att vara viktiga för henne.

Realism framför protektionism
Europeiska kommissionen har nyligen meddelat en försening av genomförandet av EU:s kontroversiella avskogningsförordning. Detta kommer att påverka importen av råvaror inklusive kaffe, kakao, gummi, trä och palmolja till Europa. Denna lagstiftning drevs av hårda miljöpartister, trots att den var alltför byråkratisk och oanvändbar på många nivåer. Detta resulterade i huvudvärk för beslutsfattare i Bryssel och regeringar i Malaysia, Indien, Indonesien, Nigeria, USA, Brasilien, Argentina, Kanada och många fler krävde en försening av avskogningsförordningen. På senare tid har dessa uppmaningar upprepats av den tyska förbundskanslern och av ledande EU-företag och jordbruksorganisationer som EuroCommerce och COPA-COGECA.

Eftersom Europeiska kommissionen så småningom accepterade behovet av en försening på tolv månader av lagstiftningen, bör två lärdomar dras från fiaskot kring EU:s avskogningsförordning som Jessika Roswall skulle vara väl tjänt att ha i åtanke som nästa miljökommissionär.

Arbeta med, inte mot näringsliv
För det första kommer det att vara avgörande att lyssna på svenska och europeiska företags röster liksom utländska handelspartners. Här borde Jessika Roswall kunna briljera, eftersom hon som EU-minister antog ett genuint öppet och utforskande förhållningssätt till samverkan med näringslivet i Sverige. Hon omfamnade innovation och konkurrenskraft och ville samtidigt ta bort onödiga hinder och byråkrati som skulle kväva affärer, tillväxt och möjligheter. Detta tillvägagångssätt kommer att tjäna henne väl i hennes nya roll i Bryssel.

Att lyssna och ta företagens oro på allvar kommer att vara viktigt, eftersom alla problem som uppstår med EU:s avskogningsförordning förutsågs och flaggades för många år sedan. Sjutton utvecklingsländer – inklusive Malaysia, Indien, Brasilien och Nigeria – skrev under 2023 ett gemensamt brev till EU och förklarade varför förändringar behövdes. Trots detta lyssnade inte Europeiska kommissionen på legitima aktörer utan plöjde vidare oavsett. En sådan envishet och brist på samråd har resulterat i det kaos vi befinner oss i idag, med en rörig och problematisk fördröjning. Genom att lyssna på berättigade farhågor och delta i ordentliga samråd i framtiden kommer dessa onödiga problem att undvikas.

Inaktivitet kan vara det bästa alternativet
Det finns ett verkligt värde, för att inte tala om skicklighet, i att inte göra något och motstå lusten att blanda sig i. Vägen till helvetet – och dålig lagstiftning – är kantad med goda avsikter och alla krav från icke-statliga organisationer behöver inte inkluderas i lagstiftningen. På samma sätt behöver inte alla mål vara så extremt aggressiva till den grad att de blir omöjliga.

Befintliga standarder för hållbarhet, miljö och noll nettoavskogning finns i Europa och över hela världen. Att arbeta med dem – istället för att införa nya ingripande handelshinder – är ett mycket bättre tillvägagångssätt. Sverige har redan några av de strängaste och mest respekterade miljö- och hållbarhetslagarna i världen. Den nordiska skogsindustrin bör till exempel inte besväras av ny och dyr lagstiftning när befintliga regler är mer än acceptabla och branschen är engagerad i hållbara metoder. Runt om i världen har certifierade hållbarhetsstandarder också utvecklats, inklusive de som täcker amerikanska sojabönor och malaysisk palmolja: dessa garanterade standarder bör accepteras av Bryssel istället för att bli föremål för ytterligare byråkrati. Dessutom ska svenska konsumenter inte behöva betala allt högre priser för varor på grund av dålig reglering från Bryssel.

Sammanfattningsvis har Jessika Roswall goda förutsättningar att bryta med Brysseltraditionen att störa och överbelasta företag och konsumenter med extra onödiga kostnader. Hon är någon som stöder konsumenter, som inte kommer att fångas av den extremistiska gröna lobbyn och kommer sannolikt att förkasta kvasi-miljöpolitik som ren protektionism och något som bara kommer att skapa brister och höja priserna. Intressenter bör stödja henne i dessa mål under de kommande fem åren i EU:s huvudstad.

Glen Hodgson,
Grundare och vd för Free Trade Europa

Senaste från Nyhetsbyrån